Νέα πρόκληση από Άγκυρα: "Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να κάνει ασκήσεις στη Ρόδο"

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα στο προσκήνιο, τη στιγμή μάλιστα που στη χώρα βρίσκεται ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Χακάν Τσαβούσουγλου.
Βέβαια χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε, αιφνιδιαστικά, τη συνάντησή του με τον Τούρκο αντιπρόεδρο. Και να θυμίσουμε ότι σε ένα μήνα περίπου, έρχεται στη χώρα – για πρώτη φορά ως πρόεδρος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χθες το βράδυ λοιπόν, Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δημοσίευσε στη σελίδα του, ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου λόγω της διακλαδικής άσκησης Ελλάδας-Αιγύπτου  «Μέδουσα 5», που διεξάγεται στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα εμμένει στους ισχυρισμούς της πως η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ρόδου είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή, κι επικαλείται την Συνθήκη των Παρισίων, το 1947.
Τίτλος της ανακοίνωσης είναι: “Κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο”. Κι αναφέρει: «Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από στρατιωτικές μας αρχές ενημερωθήκαμε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν αμφίβια επιθετική άσκηση στη Ρόδο».
Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού το 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική άσκηση στη Ρόδο, η οποία δόθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία με τον όρο να αφοπλιστεί. Επομένως, η άσκηση αυτή είναι μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι έστειλε προειδοποίηση στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.