Τι γράφουν οι Financial Times για τα αμερικάνικα F16 και τη Σούδα

“Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφαση της αριστερής κυβέρνησής του να δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση του γερασμένου ελληνικού στόλου των αμερικανικών F-16” αναφέρουν οι Financial Times και τονίζουν πως “η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κυρίως με την αξιοποίηση της βάσης της Σούδας από τις αμερικανικές δυνάμεις, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία γίνονται όλο και πιο στενές”.


Η εφημερίδα επισημαίνει πως η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αμερικανικές αρχές προκάλεσε “σοκ” σε μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσόν θεωρείται πολύ μεγάλο. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει σε άλλα ζητήματα, πέραν των εξοπλιστικών.

Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, η αμερικανική πλευρά φέρεται να προωθεί μια πενταετή συμφωνία για τη Σούδα, η οποία θα περιλαμβάνει και την χρήση ενός ελληνικού στρατιωτικού αεροδρομίου, από όπου θα ξεκινούν αποστολές στην Μέση Ανατολή.