Αλ.Τσίπρας: Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση για τα F-16

«Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σπέκουλα και δόλο» από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία ύψους 2,4 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως «το δικό μας “ταβάνι” είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών».

«Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αξιολογηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη» που στο παρελθόν λειτούργησαν «ως κερκόπορτα για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής». «Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα “παράθυρο” για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για αγορά νεών αεροσκαφών, αλλά για αναβάθμιση των υπαρχόντων» και επισήμανε ότι «τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Έχει κριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, τώρα, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η αναβάθμιση δεν συνεπάγεται νέα δαπάνη.
Προανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού συνολικά του στρατεύματος.

«Ανεύθυνη» η στάση της Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα. Ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί καποιος της τράβηξε το αυτί» ανέφερε.
Υποστήριξε ακόμη πως «στήθηκε από μερίδα ΜΜΕ ένας μύθος για δήθεν συμφωνία που αφορά στη Σούδα» και τώρα , όπως είπε, «ο κ. Θεοδωράκης μας ζητάει να απολογηθούμε για τον μύθο που κάποιοι έστησαν».

«Απτά και σημαντικά αποτελέσματα» από την επίσκεψη στις ΗΠΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «απτά και σημαντικά αποτελέσματα» από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, «στα facts και όχι στα fake news», όπως είπε χαρακτηριστικά, τα οποία «ορισμένοι στην Ελλάδα δεν θέλουν να αναγνωρίσουν».

«Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ – που ορισμένοι διέδιδαν κατά την εκλογή του ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα του χρέους – να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας:

«Απτό αποτέλεσμα ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας για επενδύσεις στην Ελλάδα. Απτό αποτέλεσμα η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και ότι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «οι εποχές άλλαξαν» και ότι «η Ελλάδα ανακτά το κύρος της, διεκδικεί, αναβαθμίζει τη θέση της διεθνώς» χωρίς «να παρακαλά για μία καλή κουβέντα, για ένα χτύπημα στην πλάτη».

Έβαλε παράλληλα εναντίον εκείνων που «είχαν εκ προοιμίου έτοιμο το πόρισμα της αποτυχίας αυτής της επίσκεψης στις ΗΠΑ» σημειώνοντας πως η στάση αυτή είναι «λογική για ορισμένους που το κριτήριό τους είναι οι εποχές που ο κ. Παπανδρέου ο νεότερος ή ο κ. Σαμαράς επισκέπτονταν τις ΗΠΑ, τότε που η Ελλάδα είχε το ρόλο του παρία».

«Αφήνουμε πίσω τις εποχές της διαφθοράς και της μίζας»
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Θεοδωράκη «να μην ταυτίζεται με το μπλοκ που καθοδηγείται από τα συγκροτήματα των fake news».

Σημείωσε παράλληλα πως «για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα εξόδου αλλά και ενίσχυσης του ρόλου της χωρας σε διεθνές επίπεδο». «Είναι μια σημαντική επιτυχία» είπε, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει «αυτή την υπεύθυνη προσπάθεια για να αφήσει πίσω της η χώρα την επταετή κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή: το μοντέλο της διαφθοράς, της διαπλοκής, της διασπάθισης δημοσίου χρήματος».

Στ. Θεοδωράκης: Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών F16. Μεταξύ άλλων και για τον χρόνο που το θα υποβάλει προς έγκριση στην Βουλή, το κόστος του, τον τρόπο της πραγματοποίησής του, τα ανταλλάγματα προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πληροφορήσει τη Βουλή, αν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικό αντάλλαγμα για την, σε βάθος χρόνου, παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στη Σούδα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: “Στην Αμερική δείξατε μια περίεργη δεκτικότητα σε ό,τι ζήτησε η άλλη πλευρά” και πρόσθεσε «ή αισθανθήκατε δέος μπροστά στην υπερδύναμη, ή πήγατε απροετοίμαστος ή με τα πολλά “ναι” προσπαθήσατε να καλύψετε τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος».

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει πόσα είναι τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ποιές δεσμεύσεις έχουν αναληφθει για την βάση της Σούδας και ποιός θα πάρει τις αποφάσεις αυτές.

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης είχε πει «Αντιμετωπίσατε τη βάση της Σούδας ως υποσημείωση στο περιθώριο μιας συμφωνίας μαμούθ. Ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό οικονομικά και γεωπολιτικά».

“Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες από τους υπερεθνικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε να μεροληπτεί το ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Θέλουμε να εγγυηθεί η ΕΕ ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινό αμυντικό δόγμα”, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης στην συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και την βάση της Σούδας, στη Βουλή.

“Τι εννοείτε κ. Τσίπρα όταν λέτε ότι η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί; Για πόσα δισεκατομμύρια μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16. Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με τι ρυθμούς; Ειδικά σε περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε πρώτα στο εσωτερικό της χώρας πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό”, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και τη βάση της Σούδας, στη Βουλή .

Τα fake news είναι υπόθεση που ξεκινά από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης αρχικά απάντησε επί της αιχμής για fake news που άφησε ο πρωθυπουργός στην απάντησή του. «Τα θέμα των fake news είναι μια υπόθεση που ξεκινάει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αν θέλετε να συζητήσουμε γι αυτό θα πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας για ένα διάστημα που τα είχατε χρησιμοποιήσει εναντίον των αντιπάλων σας».

«Λίγο ακόμη και θα μας λέγατε ότι ο Τραμπ κινητοποίησε και τους Αμερικανούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας» εξαπέλυσε το δικό του «καρφί» ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Μάθαμε ότι ο κ. Τραμπ ενδιαφερόταν και για το Ελληνικό. Σε ποια χώρα ξεκίνησαν οι επενδύσεις; Σε ποια χώρα ξεκίνησαν τα έργα στο Ελληνικό;» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Θεοδωράκης

Επέμεινε, δε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν απαντήσατε στα σημαντικά ερωτήματα που έχει η κοινή γνώμη:Ποιο είναι το σχέδιό σας για την άμυνα και ποιος το αποφασίζει; Και γιατί η Σούδα σ’ αυτότο σχέδιο είναι μια υποσημείωση;».

Χαρακτήρισε, τέλος, επιζήμια την άποψη του πρωθυπουργού ότι δεν είναι επί του παρόντος να μιλήσουμε για τη Σούδα. «Με βάση τη Σούδα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την άμυνα της χώρας, οικονομικά ανταλλάγματα και μια ισχυρότερη θέση της χώρας» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.