Τσαβούσογλου σε Κοτζιά: Παραδώστε μας τους Τούρκους στρατιωτικούς

Το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία Ιούλιο του 2016, επανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι δύο ΥΠΕΞ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκδώσει τα μέλη του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος. «Δεν θέλουμε η γείτονάς μας Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές. Πιστεύουμε ότι οι αιτήσεις (σ.σ. ασύλου) θα εξεταστούν διεξοδικά και αυτοί οι προδότες δεν θα λάβουν έγκριση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα λεγόμενα του κ. Τσαβούσογλου προκάλεσαν την αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμα και όταν δεν είναι ευχάριστες».

Να σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που με ελικόπτερο κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα. Η απόφαση βασίστηκε στην άποψη ότι τυχόν έκδοσή τους στην Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους, θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και ταπεινωτικούς εξευτελισμούς.