Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση να προστατέψει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την έναρξη κατεδαφίσεων κατοικιών μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και αξιόπιστες ενέργειες, τόσο προς τα Τίρανα, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και των ελληνικών συμφερόντων έναντι της Αλβανίας».

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η προ ημερών έναρξη κατεδαφίσεων κατοικιών μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα, δυστυχώς, διαψεύδει έμπρακτα τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό δεν είναι μία αυθαίρετη εκτίμηση.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυριζόταν ότι: α) είχε θέσει το θέμα “εγκαίρως και αποτελεσματικώς” προς την αλβανική και ευρωπαϊκή πλευρά και β) κατά συνέπεια επιτεύχθηκε “η αναστολή της υλοποίησης του αλβανικού σχεδίου ανάπλασης στην Χειμάρρα και η προσωπική δέσμευση του Αλβανού πρωθυπουργού για συνάντηση με τους θιγόμενους ομογενείς μας προς διευθέτηση του προβλήματος”.

Την ίδια ώρα, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, δήλωσε ότι “δεν είχα λόγο να σκεφτώ καμία στιγμή ότι […] η Ελλάδα θα ενδιαφερόταν να θέσει βέτο” στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Αλβανίας. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί εντός του 2018.

Είναι προφανές ότι η πολιτική που έχει έως τώρα ακολουθήσει η σημερινή Κυβέρνηση έναντι της Αλβανίας δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα Τίρανα.

Κατόπιν αυτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική και τη στάση της και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και αξιόπιστες ενέργειες, τόσο προς τα Τίρανα, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και των ελληνικών συμφερόντων έναντι της Αλβανίας.

Άλλωστε, η παρούσα συγκυρία ευνοεί την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς, καθώς είναι προφανές ότι, σε κάθε περίπτωση, η Αλβανία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης στον τομέα του Κράτους Δικαίου. Αυτό απορρέει αβίαστα από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Συμπερασματικά, καλούμε την Κυβέρνηση να δηλώσει άμεσα και ρητά ότι δεν θα αποδεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας, εάν δεν έχουν προηγουμένως πληρωθεί από αλβανικής πλευράς οι εξής προϋποθέσεις:

• Έμπρακτη και οριστική ακύρωση της πολιτικής κατεδαφίσεων και των άλλων μέτρων που έχει λάβει η αλβανική Κυβέρνηση και οδηγούν στον αφανισμό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
• Άμεσο κλείσιμο της εκκρεμότητας επικύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, κατά τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα.
• Άμεση απόσυρση αλυτρωτικών κειμένων και χαρτών από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας και, γενικότερα, εγκατάλειψη της αλυτρωτικής πολιτικής που ακολουθούν τα Τίρανα υπό το πρόσχημα του δήθεν ζητήματος των Τσάμηδων και, βεβαίως,
• εκπλήρωση του συνόλου των κύριων προτεραιοτήτων που έχει θέσει το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία».