Κουμουτσάκος: Ευχόμαστε η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ να φέρει θετικά αποτελέσματα

Για τις προσδοκίες της Νέας Δημοκρατίας από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό οίκο μίλησε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Υπάρχει μία χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μια δημοκρατική χώρα, είναι ένα σημείο σταθερότητας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει στο εσωτερικό. Το ταξίδι αυτό εμείς ευχόμαστε και περιμένουμε να φέρει συγκεκριμένα, απτά, εφαρμόσιμα, μετρήσιμα θετικά και ωφέλιμα για την πατρίδα αποτελέσματα, να μην είναι μία επίσκεψη εντυπωσιασμού και επικοινωνίας, να μην είναι μία επίσκεψη φωτογραφίας, αλλά μία επίσκεψη ουσίας» είπε ο κ. Κουμουτσάκος, εκτιμώντας ότι «η επίσκεψη πράγματι γίνεται σε μία συγκυρία πολύ ευνοϊκή για την Ελλάδα, γιατί το περιφερειακό περιβάλλον της χώρας είναι γεμάτο αβεβαιότητα, αστάθεια και μη προβλεψιμότητα και ειδικά η θέση της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι προβληματική για τον δυτικό κόσμο».

«Τώρα μπορεί να διαμορφωθεί μία μακρόπνοη -επωφελής για την Ελλάδα- σχέση με τις ΗΠΑ, λόγω της αυξημένης διαπραγματευτικής μας δύναμης. Εμείς θα περιμέναμε και θα ζητούσαμε έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής, που θα αφορούσε όλα τα ζητήματα. Από την οικονομία και τις επενδύσεις, μέχρι τα ενεργειακά, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ασφάλεια» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι η στιγμή να διεκδικηθεί μία θετική για την Ελλάδα μακράς πνοής συμφωνία για τη Σούδα, όχι του ενός έτους -σε έναν χρόνο δεν ξέρουμε πού θα βρίσκεται η δική μας διαπραγματευτική ισχύς- αλλά σήμερα που είναι αυξημένη να διασφαλίσουμε μία μακρά συμφωνία θετική για την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως η ΝΔ περιμένει από τον πρωθυπουργό «να διασφαλίσει θετικές θέσεις των ΗΠΑ και συγκεκριμένα χειροπιαστά καθαρά μηνύματα και αποτελέσματα στα παραδοσιακά ζητήματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια».