ΒΟΥΛΗ: Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη για «εξωγήινο στον Υμηττό» & Καμμένο

Σκληρή αντιπαράθεση είχαμε νωρίτερα στη Βουλή, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε «Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό, κάτι που αμφιβάλλω αν έχετε κάνει εσείς ή ο πρωθυπουργός. Μου είπε μια ιστορία ότι πήγε ένα παιδί που του είπε ότι θέλει να αλλάξει φύλο γιατί του το ζήτησε ένας εξωγήινος στον Υμηττό. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλη τους τη ζωή».
Αντιδρώντας ο πρωθυπουργός πήρε αιφνιδίως τον λόγο και του απάντησε:
«Η επιλογή Μητσοτάκη να αναφερθεί σε ένα παράδειγμα, ότι τάχα ένας ψυχίατρος του είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε τη δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου στα 18 χωρίς ιατρική γνωμάτευση, γιατί κάποιος που ήθελε να το κάνει όταν τον ρώτησαν το λόγο είπε ότι πήγε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι. Είναι ντροπή να υβρίζει μια κοινωνική κατηγορία και να λέει ότι τάχα χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης. Αναμένω τον αρχηγό της ΝΔ και να πάρει πίσω την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας. Άστοχη και ντροπιαστική η αναφορά».
Ακόμη επεσήμανε ότι: «Η συζήτηση έχει μια υποκριτική διάσταση. Αντί να συζητάμε για μια μεγάλη και ουσιαστική τομή που αφορά στοιχειώδη εκσυγχρονισμό και που 19 χώρες της ΕΕ έχουν εντάξει στο δίκαιό τους ανάλογες ρυθμίσεις, συζητάμε την υπόθεση που αφορά την ηλικία των 15 ετών. Πρόκειται για υποκρισία. Για τους ανήλικους διεμφυλικούς πολίτες 15 ετών, αυτό που θα έπρεπε να βαρύνει τη συνείδηση μας είναι αν θα τους δώσουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσει η δραματική συμπεριφορά που υφίστανται».
Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι: «Δεν αναφερθήκατε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας που κρύβονται κάτω από το χαλί, λόγω του ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν προσαρμόζεται για να δώσει διέξοδο. Λαϊκίσατε ότι είπατε ότι 15χρονοι δεν μπορούν να έχουν δίπλωμα οδήγησης. Το δίκαιο μας, καλό ή κακό, με βάση αυτό δίνουμε τη δυνατότητα γάμου στα 10 χρόνια με δικαστική απόφαση, στα 15 χρόνια με δικαστική απόφαση μπορούν να μπαίνουν φυλακή ανήλικοι, στα 12 δίνουμε την ταυτότητα στα παιδιά» πρόσθεσε και κατέληξε: «Φτιάχνουμε ένα πλαίσιο στο οποίο με τη συναίνεση των γονέων και ιατρική γνωμάτευση στα 15 μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να πάνε και να αποκτήσουν την ταυτότητα που αρμόζει με την ύπαρξή του. Η συζήτηση διεξάγεται με όρους Μεσαίωνα. Βγαίνουμε μπροστά, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Να ανακαλέσετε το προσβλητικό παράδειγμα που επικαλεστήκατε».
Ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: “να είναι λίγο πιο ψύχραιμος, να μη δείχνετε τόσο πάθος για ζητήματα που σας δημιουργούν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην κοινοβουλευτική σας ομάδα”. Και πρόσθεσε: “για άλλη μια φορά δεν ήσασταν στην ομιλία μου, εγώ είμαι παρών στις δικές σας. Ο κ. Καμμένος που είναι; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών, αυτός που έλεγε θα ρίξει την κυβέρνηση, έβαλε την ουρά στα σκέλια για την καρέκλα και ψηφίζει τα αντίθετα από αυτά που πιστεύει».
Σχετικά με το παράδειγμα με τον ψυχίατρο, επεσήμανε ότι “είναι θλιβερό μια πραγματική ιστορία ένας άνθρωπος με 40 χρόνια ιστορία, να την ευτελίζετε με αυτό τον τρόπο. Είπα ένα παράδειγμα ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν φύλο. Χρειάζεται φίλτρο ασφαλείας και μία διάγνωση. Να πάει κάποιος σε έναν ειδικό. Η δύσκολη απόφαση είναι να βγει από το σπίτι ένα αγόρι ντυμένο κορίτσι. Το ζήτημα έχει και ιατρική διάσταση, μην είστε ανεύθυνοι και μη μας κουνάτε το δάχτυλο. Αναγνώρισα και αναγνωρίζω το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό”.

Σε απάντηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Έχετε ένα πρόβλημα κατανόησης των επιχειρημάτων. Λέτε ότι είσαστε υπέρ του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό. Και την ίδια στιγμή λέτε ότι οι ενήλικες πολίτες πρέπει να πηγαίνουν να παίρνουν γνωμάτευση για να αποκτήσουν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Έχετε χάσει τη μπάλα. Είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος. Είστε νεοφιλελεύθερος. Δώσατε ένα ατυχές παράδειγμα. Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Δίνετε την αίσθηση ότι ταυτίζετε μια ολόκληρη κατηγορία με όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα».
Και σχετικά με την αναφορά στους ΑΝΕΛ, είπε: «Έρχεστε με την καραμέλα των ΑΝΕΛ. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι οι ΑΝΕΛ, που τους κατηγορείτε ως ακροδεξιούς, με τον Καμμένο στην κυβέρνηση πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης και περνάει τώρα το ν/σ για την ταυτότητα φύλου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα κάνουμε μια μεγάλη τομή. Το ν/σ αυτό θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία επί της αρχής και θα περάσουν και τα άρθρα».

Το επεισόδιο συνεχίστηκε με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά στον πρωθυπουργό: “Ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, είναι τυχοδιώκτης. Ας με διορθώσουν οι πρακτικογράφοι, δεν θυμάμαι να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο. Δεν το ψήφισε ο Καμμένος, το ψήφισα εγώ και άλλοι 17 βουλευτές. Αυτός ο ετερόκλητος σχηματισμός θα έχει ημερομηνία λήξης. Θα καταδικαστεί στην αφάνεια ο Καμμένος, εκτός αν του δώσετε θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας».