Ανησυχία στο Μαξίμου για τις μετεκλογικές εξελίξεις & τους συνασπισμούς στο Βερολίνο

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία ήταν και το χειρότερο σενάριο για το Μαξίμου. Η αποδυναμωμένη Μέρκελ και η ήττα των σοσιαλδημοκρατών αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση μεγάλο εφιάλτη.

Η σύνθεση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης θα έχει σίγουρα μεγάλη σημασία για το μέλλον της Ευρώπης και ακόμη μεγαλύτερη για την Ελλάδα.

Οι Φιλελεύθεροι και το ακροδεξιό AfD που απ’ ό,τι διαφαίνεται θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Βερολίνου, έχουν πιο σκληρές θέσεις για το ελληνικό ζήτημα ακόμη κι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε! Οι ακροδεξιοί είναι υπέρ του Grexit κι έχουν σκληρότατη στάση και στο θέμα του προσφυγικού. Μάλιστα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι θα πιέσουν την Μέρκελ να κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες και να κάνει επαναπροωθήσεις προς στην Ελλάδα.

Κι εφόσον οι χριστιανοδημοκράτες δεν έλαβαν το αναμενόμενο ποσοστό, η Μέρκελ ενδεχομένως να υποχωρήσει σε πολλά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.

Αν πάλι δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση «Τζαμάικα», δηλαδή συγκυβέρνησή της με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε και επαναληπτικές εκλογές.

Κι αυτό το ενδεχόμενο φοβίζει ιδιαίτερα το Μαξίμου καθώς θα επιφέρει δραματική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.