Μουζάλας για επαναπροώθηση προσφύγων: "Κίνηση καλής θέλησης" - Έντονη κριτική από ΝΔ

Ως μια κίνηση “καλής θέλησης” από την Ελλάδα, να βοηθήσει, έστω συμβολικά και στο ελάχιστο, χώρες, που έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας την απόφασή του να επαναπροωθηθούν στη χώρα μας πρόσφυγες που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

“Δείχνουμε, ότι όταν απαιτούμε, δίνουμε κιόλας”, είπε και ανέφερε ότι χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, έχουν δεχτεί 17.000 πρόσφυγες για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, ενώ ως το τέλος του έτους θα μεταφερθούν 7.000 ακόμα άνθρωποι προς αυτές.

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στη διαδικασία ένταξης των μεταναστών και προσφύγων αφού όπως είπε “δεν χρειάζεται να υποστούν οι άνθρωποι αυτοί, όσα πέρασαν οι Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες”. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 50.000 πρόσφυγες και ανέφερε ότι έχει αρχίσει η επανακαταγραφή του φιλοξενούμενου πληθυσμού. Ο κ. Μουζάλας μάλιστα είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για ίση μεταχείριση ντόπιων και μεταναστών απέφερε καρπούς.

Η απόφαση όμως του κ, Μουζάλα έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Στο τελευταίο διάστημα, οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα προβλήματα στις δομές φιλοξενίας. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοινώνει ότι ενέκρινε την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θέλει να βοηθήσει τις Κυβερνήσεις τους.

Προσπαθεί ταυτόχρονα να κατασκευάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Δυστυχώς, οι ισχυρισμοί του συγκρούονται με την δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες των νησιών, αλλά και οι πρόσφυγες – μετανάστες στα κέντρα υποδοχής. Η ανικανότητα στη διαχείριση δεν καλύπτεται από την ικανότητα στην προπαγάνδα».