Βουλή: Καταιγίδα από τροπολογίες για ΕΝΦΙΑ, POS, φόρους -Αποχώρησε και η ΝΔ

Αποχώρησε και η Νέα Δημοκρατία από την Ολομέλεια της Βουλής μετά την καταιγιστική κατάθεση τροπολογιών από τους υπουργούς μέσα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα.

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το εν λόγω νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για να περάσει μέσω αυτού σειρά από τροπολογίες που εκκρεμούσαν – άσχετες με το θέμα.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά το Ποτάμι και το ΚΚΕ που έχουν από χθες αποχωρήσει, η ΝΔ με την έναρξη της δεύτερης και τελευταίας συνεδρίασης σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι αποχωρεί γιατί ευτελίζεται το νομοθετικό έργο της Βουλής, καταγγέλλοντας ότι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής έφτασαν τις 35!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά «σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αποτελείται από 9 άρθρα που αφορούν την προσαρμογή στην κοινοτική Οδηγία και 20 με διάφορα άλλα άρθρα του υπουργείου Οικονομικών. Χθες διαμαρτυρηθήκαμε γιατί ανά δέκα λεπτά ερχόντουσαν υπουργικές τροπολογίες. Ένας καταιγισμός που είχε σταματήσει χθες στο αριθμό των 20 υπουργικών τροπολογιών. Σήμερα βλέπουμε ότι έχουν φτάσει οι τροπολογίες τις 35! Έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν ότι αυτό αποτελεί κακή νομοθέτηση και ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποστείλει δύο επιστολές, μια πέρυσι και μια εφέτος στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με τις οποίες απευθύνει έκκληση για την προάσπιση του νομοθετικού έργου της Βουλής. Εμείς ως ΝΔ αποχωρούμε από αυτή την διαδικασία ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε πρακτικές κακή νομοθέτησης Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε…»

Βολές κατά της κυβέρνησης εκτόξευσε και ο προεδρεύων στη συνεδρίαση Νικήτας Κακλαμάνης: «Ως εκ της θέσεώς μου δεν μου επιτρέπεται να κάνω τοποθέτηση, αλλά εκφράζω τη λύπη μου που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχωρούν από τη συνεδρίαση. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή».

Την αντίδρασή του για τον ορυμαγδό υπουργικών τροπολογιών εξέφρασε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος λέγοντας πως εάν έρθουν και νέες υπουργικές τροπολογίες θα εξετάσει και το δικό του κόμμα εάν θα παραμείνει ή όχι στην συνεδρίαση. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τον διαβεβαίωσε πως δεν θα έρθουν άλλες τροπολογίες – σήμερα.

Ευτυχώς, αφού με τη μέθοδο αυτή η κυβέρνηση πέτυχε να περάσει τροπολογία για τη χρήση POS και από δικηγόρους, καθώς και για τις 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2017 με την πρώτη δόση να ξεκινά στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την τροπολογία προβλέπεται ​μεταξύ άλλων ​ότι:

-Οι αγρότες που θα κάνουν διορθώσεις στα Ε1 έως 31 Οκτωβρίου 2017, θα πληρώσουν φόρο σε 2 διμηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις
-Τα οικονομικά έπαθλα στις κληρώσεις αποδείξεων από το υπουργείο Οικονομικών θα δίδονται χωρίς τον φόρο που ισχύει για κέρδη τυχερών παιχνιδιών
-Καθιερώνονται διαδικασίες -εξπρές για επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τις δικαιούνται.

Δεν πέρασαν οι αναδρομικές φοροαπαλλαγές ακινήτων στο Άγιο Όρος.