Έξοδος στις αγορές: Στο 4,75% το επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου

Προσφορές πάνω από 5,5 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί για το νέο 5ετές ελληνικό ομόλογο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, γύρω στις 12:15 μ.μ., το επιτόκιο διαμορφώθηκε πλέον στο 4,75%, από 4,875% που ήταν στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

«Η πώληση του ελληνικού ομολόγου φαίνεται να πηγαίνει καλά», σχολίαζε η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το ποσό των περίπου 6 δισ. ευρώ αφορά τόσο σε «νέο χρήμα» όσο και σε χρήμα από την ανταλλαγή του ομολόγου του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα, το Bloomberg κατά τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών στο Λονδίνο, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου ήταν στο 4,875%.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ανακοινώθηκε επίσημα ότι το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες Goldman Sachs, BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ.

Η δημόσια προσφορά και η τιμολόγηση της έκδοσης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Η δημόσια προσφορά απευθύνεται σε όσους ήδη κατέχουν ομόλογα που λήγουν το 2019 καθώς και σε νέους επενδυτές με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.

Η κυβέρνηση επεδίωκε επιτόκιο 4,5% ή δυνατόν και χαμηλότερο.

Χθες το απόγευμα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη βάσει της οποίας η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ διάρκειας 5 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η έκδοση στις 01/08/2017 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με ημερομηνία λήξης την 1η Αυγούστου 2022 έχει αρχική ονομαστική αξία 3 δισ. ευρώ και σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι 1.000 ευρώ και αποφέρουν τόκο από την ημερομηνία έκδοσής τους με πρώτη ημερομηνία καταβολής του την 1η Αυγούστου 2018. Το ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ) και στη διατραπεζική αγορά(O.T.C) ενώ το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να προαγοράσει μέρος ή το σύνολο των ομολόγων οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Μέρος της ονομαστικής αξίας της συγκεκριμένης έκδοσης δύναται να χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέρεται, “για την επαναγορά ομολόγων λήξεως 17/04/2019, επιτοκίου 4,75%”, του ομολόγου δηλαδή που είχε εκδοθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Οι όροι του ομολογιακού δανείου, που θα διατεθεί σε κοινοπραξία τραπεζών, διέπεται από το αγγλικό δίκαιο ενώ για την έκδοση του θα δοθεί προμήθεια ύψους 1,5εκατ ευρώ. Επιπρόσθετα, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP καθώς και στη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, δαπάνη που βάσει της σχετικής απόφασης δεν θα υπερβεί το συνολικό ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 400.000,00).