Ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κράτησε η Φ. Γεννηματά - Νέο κόμμα μέσα στο '17

Την προσπάθεια να διαμορφώσει “τον ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, ώστε να γίνει ξανά πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελληνική κοινωνία” εξήρε στην ομιλία της, η Φώφη Γεννηματά στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως πρέπει να συμφιλιωθεί η ελληνική κοινωνία υπό την Κεντροαριστερά, ενώ ζήτησε άμεσα εκλογές ασκώντας οξύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εφεδρεία».

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε και στο άνοιγμα του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας: “Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την “κυβερνώσα Αριστερά”, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της αβύσσου. Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να συνεχίσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009, ενώ επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Και βέβαια, με την ευκαιρία, θέλω να πω κάτι στον κ. Μητσοτάκη: η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται “μόνο από αριστερά”, όπως διατείνεστε. Υπάρχει η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός, η ακροδεξιά. Το ξεχάσαμε; Μην παίζετε με τη λέξη “ΑΛΛΑΓΗ”. Την λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα, στην δεκαετία του ’80. Η αλλαγή, ως συμβολισμός, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται ούτε παραποιείται».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, πως αρνούνται τη συνεννόηση. “Προτιμούν την πόλωση, τη διατήρηση του μικρού δικομματισμού. Ελπίζω να το καταλάβουν εγκαίρως για το καλό της Ελλάδας και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης” τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας, μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης μέσα στο 2017. Δήλωσε πως η εκλογή αρχηγού θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, ώστε το ιδρυτικό συνέδριο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Επίσης, πρότεινε τη συγκρότηση μιας “Ανεξάρτητης Επιτροπής δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών”, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία των διαδικασιών για την εκλογή του νέου αρχηγού. Μάλιστα, ως επικεφαλής της επιτροπής πρότεινε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκο Αλιβιζάτο.