Παυλόπουλος: Ποτέ να μην υποστέλλουμε τη σημαία των αρχών και των αξιών που μας κληροδότησε η ιστορία μας
«Πρέπει να έχουμε το θάρρος ως λαός να γνωρίζουμε την δύναμή μας. Ποτέ να μην υπερβάλλουμε και ποτέ να μην υποστέλλουμε την σημαία των αρχών και των αξιών που μας κληροδότησε η ιστορία μας και η κοινή πορεία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της χριστιανοσύνης».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τον Mητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο, ο οποίος του επέδωσε απόψε, μετά τον μεγάλο πολυαρχιερατικό συνοδικό εσπερινό, τον χρυσό μεγάλο σταυρό Α΄ Τάξεως του Αγίου Αποστόλου Παύλου.
Αναφερόμενος στην συνέχεια στο ρόλο της Ευρώπης, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Ο ρόλος της Ευρώπης γίνεται πανανθρώπινος, όχι τόσο της οικονομικής ή άλλης ισχύος της, όσο γιατί είναι εκείνη η δύναμη η οποία μπορεί να εμπνεύσει την ανθρωπότητα, την δοκιμαζόμενη ανθρωπότητα, με βασικές αρχές και αξίες που αφορούν τον άνθρωπο και την υπόστασή του. Και μιλάω κυρίως για τις αρχές της ειρήνης, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Κατά την διάρκεια της τελετής της επίδοσης του χρυσού μεγάλου σταυρού, που έγινε στα προπύλαια του ναού του Αποστόλου Παύλου και παρουσία πλήθους πιστών που είχαν κατακλύσει τον περίβολο του ναού, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε: «Παραλαμβάνω τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου ως ευλογία Χριστού, αλλά και ως παρακαταθήκη καθήκοντος.
Και μένω στο δεύτερο αυτό χαρακτηρισμό και ομιλώ για καθήκον, γιατί από αυτόν εδώ τον τόπο και από αυτό εδώ τον περικαλλή ναό, οφείλουμε εμείς οι Έλληνες να θυμόμαστε πως ο Απόστολος Παύλος ξεκίνησε για να αναδειχθεί πάνω στον βράχο του ευαγγελίου, η πηγή η αναβλύζουσα την χριστιανική διδασκαλία, η οποία στην πορεία του χρόνου, μέσα από την Ελλάδα, μέσα από Βυζάντιο, κατέστη ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού.
Γιατί οφείλουμε να γνωρίζουμε, ότι το αέτωμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού στηρίζεται στους τρεις πυλώνες, της αρχαίας Ελλάδας του πνεύματος, της αρχαίας Ρώμης των θεσμών και του κράτους δικαίου, ιδίως όμως, οφείλουμε στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, να θυμόμαστε ότι ο τρίτος πυλώνας που στηρίζει αυτό το αέτωμα, είναι η χριστιανική διδασκαλία».
Αναφερόμενος στον Απόστολο Παύλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Ο Απόστολος Παύλος κατέστη Απόστολος των εθνών, ακριβώς διότι κατάφερε μέσα από την διδασκαλία του, μέσα από την ιεραποστολή του να ενώσει την εβραϊκή ανατολή με την ελληνική δύση και να προκαλέσει αυτή την απαράμιλλη όσμωση, που σήμερα επιτρέπει στον πολιτισμό μας και στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρώπη, να υπερασπίζεται αρχές και αξίες που καθορίζουν τον δικό της πανανθρώπινο ρόλο.
Γιατί ο ρόλος της Ευρώπης γίνεται πανανθρώπινος, όχι τόσο λόγω της οικονομικής ή άλλης ισχύος της, όσο γιατί είναι εκείνη η δύναμη η οποία μπορεί να εμπνεύσει στην ανθρωπότητα, στην δοκιμαζόμενη ανθρωπότητα, βασικές αρχές και αξίες που αφορούν τον άνθρωπο και την υπόστασή του. Και μιλάω κυρίως για τις αρχές της ειρήνης, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε: «Η διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου και η χριστιανική διδασκαλία παραδίδουν στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο την πιο σημαντική αρχή και αξία που μπορεί να θεμελιώσει την ειρήνη του κόσμου και το μέλλον της ανθρωπότητας. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αλληλεγγύη, αυτή την οποία εξέφρασε ο Απόστολος Παύλος με τη μορφή της αγάπης.
Διότι πολλά θα μείνουν από τα όσα ιστόρησε ο Απόστολος Παύλος, κυρίως μέσα από τις δύο προς Κορινθίους επιστολές του. Κυρίως όμως θα μείνει αυτός ο ύμνος της αγάπης, με την έννοια της αλληλεγγύης, την οποία όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουμε να έχουμε μέσα στην ψυχή μας».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να την κρατάμε ως βαρύτιμο φυλακτό τούτες τις ώρες του δοκιμαζόμενου λαού μας. Και με αυτή ακριβώς την ρήση του Αποστόλου Παύλου τελειώνω αυτή τη ευχαριστήρια προσλαλιά, που δεν έχει χάσει ούτε κατ’ ελάχιστο την αξία της, όταν ακριβώς προ τόσων αιώνων έλεγε: «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον».
Όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «αυτή την παρακαταθήκη την κρατώ ως βάση, αντηρίδα άσκησης των δικών μου καθηκόντων, όχι μόνο ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά ως Προέδρου μιας χώρας, η οποία μπορεί να έχει μικρό έδαφος και λίγο πληθυσμό, αλλά έχει μία ιστορία, η οποία μπορεί και πρέπει να καταυγάζει την κοινή μας οικογένεια. Και αυτά τα διδάγματα, τα οποία εμπνεόμαστε από αυτή εδώ την πόλη, να τα κληροδοτεί σε όλους».