Τζανακόπουλος για το αδιέξοδο στα σκουπίδια: Δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, αλλά ούτε και την παράδοση μίας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών με αφορμή τη συνέχιση έως και την Πέμπτη της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ο κ. Τζανακόπουλος στο ερώτημα πως προτίθεται η κυβέρνηση να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και αν υπάρχει πρόθεση να επιστρατευτούν οι απεργοί, ήταν κατηγορηματικός:

«Η επιστράτευση έχει καταργηθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Ο νόμος ο οποίος ρύθμιζε τη δυνατότητα της πολιτείας να επιστρατεύει απεργούς έχει καταργηθεί και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση, σας διαβεβαιώ γι’ αυτό, να επανέλθει. Επομένως δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης και αυτό μπορώ να το ξεκαθαρίσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια».

Και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα η Πολιτεία θα σταθμίσει την κατάσταση μετά την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης και αναλόγως με τις εξελίξεις θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους κρατικούς μηχανισμούς ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η δημόσια υγεία, όπως εξάλλου τόνισε και χθες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης».

Μιλώντας για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ σχετικά με τη στάση που τηρεί. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι παρά την πρόοδο των συζητήσεων ΠΟΕ-ΟΤΑ και κυβέρνησης, χθες, «η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση δεν ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις».

Ακόμη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στοχεύει στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με θύματα τους πολίτες και τους συμβασιούχους. Χαρακτήρισε, δε, αλυσιτελή την απεργία και τόνισε ότι η επιλογή να συνεχιστεί χωρίς συγκεκριμένο επίδικο εξυπηρετεί τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους.

Η βασική κατεύθυνση μέσα στην οποία έχει επιλέξει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της Δεξιάς, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση ανασφάλειας και συγκρούσεων στους πολίτες», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η στρατηγική της έντασης με προβοκατόρικες ενέργειες και προπαγάνδα άνευ ορίων, με τελευταίο παράδειγμα τις δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι η βία στην Ελλάδα προέρχεται δήθεν από την Αριστερά, δηλώσεις που ξεπλένουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, δεν είναι απλώς προβληματική. Είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη».

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει παρά τις δυσκολίες, τη μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρει την εμπιστοσύνη και την κανονικότητα στην ελληνική πολιτεία, να βάλει τέλος στις πρακτικές της διαφθοράς και της παρανομίας, να εγγυηθεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών.

Τζανακόπουλος: Έχουν καταρρεύσει τα καταστροφολογικά σενάρια της ΝΔ

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας -παρά την κακόπιστη στάση της αντιπολίτευσης- επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από τη συμπεριφορά των αγορών και, παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τη ΝΔ, τονίζοντας ότι «με δεδομένη αυτήν τη θετική πορεία, τα καταστροφολογικά σενάρια που προσπάθησε επί οχτώ μήνες να εξυφάνει η ΝΔ έχουν καταρρεύσει» και πως «ακριβώς επειδή δεν θέλει να παραδεχτεί την ολική διάψευσή της, επιλέγει να αντιπολιτευτεί με έναν ακόμη πιο επικίνδυνο τρόπο». «Οι πολιτικές της τοποθετήσεις και η στάση της κινούνται πλέον στο όριο της προβοκάτσιας», πρόσθεσε.

Για την οικονομία

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, αφού αναφέρθηκε στα καταστροφικά σενάρια που επί 8 μήνες εκπορεύονταν από τη ΝΔ, επανέλαβε τα θετικά στοιχεία που καταγράφονται σε όλους τους δείκτες, ενώ σημείωσε και τη θετική αντίδραση των αγορών.

Ερωτηθείς για το αντικείμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού απόψε με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η συζήτηση «θα αφορά στα αποτελέσματα του Eurogroup, στη διαχείρηση του ελληνικού χρέους και την έξοδο στις αγορές».

Για τα capital controls εκτίμησε ότι θα χαλαρώσουν και άλλο, ενώ για την πλήρη άρση τους είπε πως δεν μπορεί να την τοποθετήσει χρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης βρίσκεται σε επικοινωνία και με την ΕΚΤ ώστε να προχωρήσει η σταδιακή εξαλείψη των κεφαλαιακών ελέγχων.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την απάντηση του Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε εικασίες, τόνισε όμως πως υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και από το ΔΝΤ, και η ΕΚΤ θα κάνει τη δίκη της ανεξάρτητη μελέτη, τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Γιώργου Χουλιαράκη στο συνέδριο του Economist, είπε πως δεν έχει ακούσει το σύνολο της ομιλίας του, προσθέτοντας «ωστόσο τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν με το τέλος του προγράμματος». «Στο Eurogroup βάσει της συμφωνίας για τα δημοσιονομικά μέτρα μπορούν να προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος» σημείωσε, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ το ποσό για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και τον κλειδωμένο λογαριασμό που προκύπτει από τη συμφωνία και αγορά στα μέτρα για το χρέος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως οι μόνες διαφωνίες που υπάρχουν πλέον αφορούν στο πεδίο των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Για το Κυπριακό

Σε ερώτηση για τις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία και την απόσυρση του εγγράφου Άιντε , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα επιθυμούσε να σχολιάσει κάτι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, αλλά τόνισε ότι «ο ΟΗΕ θεώρησε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο του Άιντε δεν θα προσφέρει λύση και αποφάσισε να το αποσύρει». Επανέλαβε πάντως τη θέση της κυβέρνησης για βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Για την απόφαση του ΣτΕ για τα φορολογικά αδικήματα

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την παραγραφή φορολογικών αδικημάτων, ο κ. Τζανακοπουλος είπε «δεν θέλω να κάνω πολιτική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ και αν υπάρξουν εμπόδια στο κυβερνητικό έργο».

«Πολλές φορές το ΣτΕ, όταν καλείται να αποφασίζει ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα και στο δημόσιο συμφέρον, κρίνει ως πιο σημαντικό το δημόσιο συμφέρον, αυτή τη φορά δεν το έκανε», προσέθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.