Γεννηματά: Δεν διαμορφώνονται συνθήκες εξόδου της χώρας από το μνημόνιο με την απόφαση του Eurogroup

Στην 3η Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Παιανία, μίλησε πριν λίγο η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει πολύ ακριβά στον λαό και τον τόπο καθώς όχι μόνο δεν διαμορφώνονται συνθήκες εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, αλλά εγκλωβιζόμαστε σε διαρκές μνημόνιο και επιτροπεία».

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως η συνολική και ψύχραιμη αποτίμηση των συμπερασμάτων του πρόσφατου Eurogroup, όχι μόνο δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά αντίθετα εντείνει την ανησυχία για το μέλλον.

«Πήραμε ό,τι μας έδιναν πριν τρεις εβδομάδες, αλλά … βελτιώσαμε τις διατυπώσεις, συν την προβλεπόμενη δόση, με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας 4.5 δισ. ευρώ και τις τροπολογίες της ντροπής, της πλήρους παράδοσης στους δανειστές. Αυτή ήταν η δήθεν επιτυχία του κ. Τσίπρα, που θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε ότι με τη συμφωνία που αποδέχθηκε η κυβέρνηση «για το χρέος θα ξανασυζητήσουμε στο τέλος του 2018 και αν χρειαστεί.

Επιστρέψαμε δηλαδή στην ασάφεια του 2016. Και δεν αντιμετωπίστηκε καν η επικίνδυνη υποχρέωση να πληρώσουμε για το 2021 το τεράστιο ποσό των 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τοκοχρεολύσια».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι παραμένει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον, ενώ σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση παραμένει η αμφισβήτηση, τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

«Ούτε λέξη για τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που μας χρωστούν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες ως επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Αφήσαμε στο ταμείο του κ. Ρέγκλινγκ -λόγω των καθυστερήσεων της αξιολόγησης- περίπου 14 δισ. ευρώ φθηνό χρήμα, που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της ρευστότητας στην αγορά, στη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποστήριξε ότι επιβάλλεται «λιτότητα μέχρι το 2060, μέχρι και τα εγγόνια μας. Αυτή είναι η προίκα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τις νέες γενιές. Όπως ακριβώς ζητούσε ο κ. Σόιμπλε».