Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Γιλντιρίμ: «Να ξαναφτιάξουμε το κλίμα εμπιστοσύνης»

 

«Προσβλέπω στη δυνατότητα να βλέπουμε τα θέματα με θετικό τρόπο γιατί είστε κι εσείς απόφοιτος θετικών επιστημών, είστε μηχανικός κι εσείς όπως κι εγώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του στο διάλογο που είχαν μπροστά από τις κάμερες λίγο πριν την έναρξη της επίσημης συνάντησής τους.

 

Ο κ. Τσίπας επεσήμανε την ανάγκη «να ξαναφτιάξουμε το κλίμα προκειμένου να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

 

Ενώ υπενθύμισε στον κ. Γιλντιρίμ ότι: «το προηγούμενο διάστημα και οι δύο λαοί πέρασαν δυσκολίες αλλά καμία χώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες αυτές αλλά αντίθετα βοήθησε η μια την άλλη».

 

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ξεκίνησε τις δηλώσεις του με το τουρκικό ρητό ότι «ο γείτονας χρειάζεται μέχρι και τη στάχτη του ξύλου που καίει ο γείτονας» και επεσήμανε ότι θα ήθελε “να αντιμετωπίζονται τα θέματα και τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών στα πλαίσια της λογικής και με ψυχραιμία”. Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων».

 

Δείτε στο βίντεο τις πρώτες δηλώσεις Τσίπρα-Γιλντιρίμ πριν την επίσημη συνάντησή τους