Ομαδικά πυρά αντιπολίτευσης για τη συμφωνία με το Eurogroup

Ομαδικά πυρά δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα και τα στελέχη της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία που δέχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, και την οποία εμφανίζει ως επιτυχία.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση αποτυχημένη, προειδοποιώντας ότι «η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη».

«Με τον κ Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα.

Τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5 ,η Κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε. Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση.

Χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων και 4,5 δις νέα δυσβάσταχτα μέτρα, για να επαναληφθούν οι εξαγγελίες του Μαΐου του 2016 ότι ρυθμίσεις για το χρέος θα γίνουν στο μέλλον , μετά την λήξη του προγράμματος. Αν και εφόσον…

Άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, άλλη μια ευκαιρία χαμένη. Πέρασαν δυόμιση χρόνια με σκληρή λιτότητα και ύφεση χωρίς προοπτική. Η Κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει ακριβά στον τόπο. Ότι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη», τόνισε.

«H δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα» σχολιάζει το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του Eurogroup. “Η κυβερνητική προπαγάνδα βλέπει παντού νίκες ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική, σημειώνει το Ποτάμι. Τα 8,5 δισ. ευρώ εισπράττονται σήμερα μετά από ενάμιση χρόνο αβεβαιότητας και με «τεράστιο κόστος για την οικονομία που μεταφράστηκε σε επιπλέον μέτρα», ενώ για το χρέος, επί της ουσίας «υιοθετήθηκε το σχέδιο Σόϊμπλε με μικροβελτιώσεις, περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα».

Ενώ η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρει: «H κυβέρνηση με τη χθεσινή απόφαση οδηγεί τη χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο, σε αέναη λιτότητα. Οι αυταπάτες έχουν τελικά επώδυνες συνέπειες για την Ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Προ-νομοθέτησαν απαράδεκτα μέτρα λιτότητας, συμφώνησαν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά έτη χωρίς να πετύχουν την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους. Όλα αυτά απλώς για να πάρουν τη δόση. Με το χθεσινό αποτέλεσμα είναι να απορεί κανείς ,γιατί καθυστερούσαν τόσους μήνες και εντεινόταν η αβεβαιότητα. Πέρασε η γραμμή του Σόιμπλε και δέχτηκαν το ΔΝΤ να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα. Και μετά από όλα αυτά έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν!
Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν έβαλε γραβάτα, αλλά έφυγε και με φέσι!».

Με άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι: «To Εurogroup επισημοποίησε την αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί». Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, το χθεσινό Eurogroup κατέγραψε τις βαριές επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία η δεύτερη κρίση, η κρίση μέσα στην κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, για λόγους αμιγώς πολιτικούς.