Πλημμελειοδικείο Αθήνας: "Ομόφωνα «ατιμώρητος» ο Χαρδούβελης για μη υποβολή πόθεν έσχες"

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Χαρδούβελης αν και ήταν υπόχρεος δεν κατέθεσε ποτέ τη σχετική δήλωση, παράλειψη που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού ανέφερε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος δεν είχε ενημερωθεί ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης ως προϊστάμενος γραφείου πρωθυπουργού το 2011/2012. «Η περίπτωση του δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο. Εν τέλη υπέβαλλε βέβαια δήλωση. Για πέντε μήνες είχε τη θέση. Από Ιανουάριο μέχρι Μάιο του 2012. Επειδή η σύζυγος του είναι Αμερικανίδα πολίτης είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση στην Αμερική. Άρα δεν του ήταν τίποτα, αν το ήξερε, να υποβάλλει και Ελλάδα», είπε η υπεράσπιση.

Πρόεδρος: Πως ανιχνεύθηκε ότι δεν είχε υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες;

Δικηγόρος: Κάποια στιγμή βγήκε ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι ίσως ήταν υπόχρεος και δεν είχε υποβάλλει δήλωση και εκείνος έσπευσε και υπέβαλλε και ακολουθήθηκε η γνωστή πορεία. Το δημοσίευμα βγήκε το 2015. Εκείνος είχε υποβάλλει από το 2014 ως ΥΠΟΙΚ βέβαια.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του πρώην υπουργού αφού «όταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε το γεγονός έσπευσε να μάθει και έκανε αμέσως κινήσεις να καταθέσει». Και πρόσθεσε ακόμη πως από τον έλεγχο στον κ. Χαρδούβελη δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο, ούτε από τη Βουλή ούτε από την έρευνα των αρχών.

Την εισαγγελική πρόταση υιοθέτησε ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, κρίνοντας ομόφωνα «ατιμώρητο» τον κ. Χαρδούβελη.