Τσακαλώτος: Η μπάλα είναι στην πλευρά των δανειστών. Καμία δικαιολογία για να μην υπάρξει συμφωνία

Σε ξένους ανταποκριτές στο Μέγαρο Μαξίμου μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας πως η Ελλάδα έχει κάνει ότι της αναλογεί και πλέον είναι η σειρά των θεσμών να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους:

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συμφωνία που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε από την πλευρά μας. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά των πιστωτών και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάρουμε αυτήν τη συνολική συμφωνία», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ χρησιμοποίησε τη φράση «I can’t for the life of me understand why», η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί «Για όνομα του Θεού δεν καταλαβαίνω γιατί» δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για το χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, πως η κυβέρνηση δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017: “Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018».

Παράλληλα, εξέφρασε την διαφωνία του να συμμετέχει του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση: “Θα ήταν παράξενο να πληρώσουμε το τίμημα της συμμετοχής του ΔΝΤ και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να εφαρμόζαμε ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο για την παγκόσμια οικονομία”

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο Σόιμπλε “εργάζεται πάνω σε μία λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου”, ενώ ξεκαθάρισε πως η λύση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup “δεν προσέφερε την απαιτούμενη σαφήνεια”.

Επίσης, ο υπουργός δεν θέλησε να θεωρήσει δεδομένη την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και «λειτουργεί πολλές φορές με μυστήριους τρόπους»! Πάντως, παραδέχθηκε πως «ακόμη και χωρίς το QE, αυτό δεν θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα στερηθεί την πρόσβαση στις αγορές», προσθέτοντας ότι “εάν έχουμε μία ικανοποιητική λύση στις 15 Ιουνίου, η πολιτική βούληση για έξοδο στις αγορές θα υπάρχει”.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δε παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις χώρες που λειτουργούν ως δορυφόροι της Γερμανίας ή του ΔΝΤ: “Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν και αυτοί τις δικές τους στρατηγικές και απόψεις και δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από τους άλλους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο υπουργός των Οικονομικών μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου είχαν συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι υπουργοί ενημέρωσαν τους για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ανέπτυξαν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.