Οι Τούρκοι προειδοποιούν με συνέπειες για τη μη έκδοση των στρατιωτικών

Χαρακτηρίζοντας ως «απογοητευτική» την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην προχωρήσει στην έκδοση των τελευταίων 2 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, το υπουργείο εξωτερικών της γείτονας χώρας προειδοποιεί για τις συνέπειες.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα, τονίζει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η Άγκυρα δεν βλέπει «την απαραίτητη στήριξη» από μια χώρα σύμμαχο στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την εγκληματικότητα.

Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα, επισημαίνεται ότι η απόφαση «είχε προφανώς πολιτικά κίνητρα» και ότι η ελληνική δικαιοσύνη αγνόησε στην απόφασή της τα δικαιώματα των θυμάτων της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο, αποφάσισε να μην εκδώσει τους 2 τελευταίους Τούρκους, απορρίπτοντας έτσι συνολικά το δεύτερο τουρκικό αίτημα για επιστροφή στη γειτονική χώρα των αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Όπως στις προηγούμενες αποφάσεις, το Συμβούλιο διέταξε την απελευθέρωση των Τούρκων από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται, αν δεν υπάρχει άλλος λόγος.

Ωστόσο η κράτηση τους θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 3 μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ