Η απάντηση του Παππά στον Βενιζέλο για το ταξίδι στη Βενεζουέλα

Ο Νίκος Παππάς, απάντησε στην ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα του ταξιδιού στη Βενεζουέλα. Ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες, και τόνισε ότι το ταξίδι είχε σκοπό τη διερεύνηση συνεργασίας.

Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι «το ταξίδι οργανώθηκε από την πρεσβεία που είχε την ευθύνη της φιλοξενίας και των εσωτερικών μετακινήσεων. Δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό, μόνο σκοπιμότητες». Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά λόγω ιδεολογικών εμμονών του τότε πρωθυπουργού δεν προωθούσε τις εμπορικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα. Εμφορείται η ελληνική εξωτερική πολιτική από ιδεολογικούς λόγους; Αυτός είναι ο ισχυρισμός μας για εκείνη την περίοδο. Αυτό το καταμαρτυρεί και η κατάσταση τότε και οδήγησε την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην οργάνωση της επίσκεψης».

Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι υπήρξε επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα και ότι «υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας τον Αύγουστο του 2015 και τότε ήταν εκεί και τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Όιλ». Υπενθύμισε μάλιστα ελληνόκτητος στόλος κάνει μεταφορές στη Βενεζουέλα και ότι ελληνική εταιρεία έχει κατασκευάσει τις σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης στο Καράκας.

Η ερώτηση του κ. Βενιζέλου ήταν η εξής:

«Ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης, που γνωρίζει εις βάθος τα θέματα της Λατινικής Αμερικής, σε εκτενές ρεπορτάζ του (Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 2.4.2017) τεκμηριώνει με μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό την πραγματοποίηση επίσκεψης στη Βενεζουέλα, το 2013, του τότε διευθυντή του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, τις επαφές του με συγκεκριμένο επιχειρηματία, τη μεταφορά του με το ιδιωτικό αεροσκάφος και τη φιλοξενία του σε ξενοδοχείο του επιχειρηματία αυτού σε νησί της Καραϊβικής, με τη συνοδεία Κύπριου δικηγόρου», ενώ έκανε και κάποια ερωτήματα προς την πλευρα του Αλέξη Τσίπρα:

-Εάν αυτού του τύπου οι επαφές με κυβερνητικούς ή επιχειρηματικούς παράγοντες της Βενεζουέλας συνεχίστηκαν και μετά τον Ιανουάριο του 2015 από την Ελληνική κυβέρνηση, μέλη ή στελέχη της.
-Εάν αυτού του τύπου οι επαφές επηρέασαν και πώς πολιτικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης από τις 26.1.2015 έως σήμερα.