Ρ.Σβίγκου: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια κοινωνικότερη συμφωνία

Συνέντευξη στον 104,9 FM έδωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κα Ράνια Σβίγκου.

Η κ. Σβίγκου, διαβεβαίωσε στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, αλλά προσπαθεί να βγάλει απ’ το τραπέζι τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, εξ’ ου και η καθυστέρηση, κάτι που όπως είπε δεν μπορεί να καταλάβει η ΝΔ: “μένει να δούμε αν οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές, θα φύγουν από το τραπέζι. Γιατί, όπως γνωρίζετε, οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μια σειρά πραγμάτων που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που δεν υιοθετεί η ΝΔ για τις καθυστερήσεις”.

“Η Ν.Δ. από τη μια ζητάει να είχαμε υπογράψει «χθες» την αξιολόγηση, δηλαδή να υπογράφαμε 4,5 δις περισσότερα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού, και από την άλλη κατηγορεί ακόμα και για τα θετικά αντίμετρα τα οποία πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση. Και εξάλλου, να μην ξεχνάμε ότι δεν ψήφισε καν ούτε το επίδομα των συνταξιούχων η ΝΔ. Οπότε, δεν νομίζω ότι η Ν.Δ. είναι αυτή που μπορεί να δώσει μαθήματα κοινωνικής δικαιοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά όταν με την στάση της δίνει διαπιστευτήρια καθημερινά στους δανειστές και όχι στους Έλληνες πολίτες” είπε η κ. Σβίγκου.

Ερωτηθείσα, το αν γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας και αν τελικά θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, απάντησε: “Περιμένουμε ακόμα να δούμε τη συνολική συμφωνία. Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση για την τεχνική συμφωνία και σε αυτήν θέλουμε άμεσα να δοθεί μια λύση. Και αμέσως μετά γίνεται η συζήτηση για την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019”.

Το κόκκινο στέλεχος συνέχισε λέγοντας ότι τα αντίμετρα δεν έχουν συζητηθεί ακόμα και θα συζητηθούν “όταν θα έχουμε το συνολικό πλαίσιο”, ενώ κάλεσε όλους μας να κάνουμε υπομονή ως τις επίσημες ανακοινώσεις.

Παράλληλα η κα Σβίγκου επεσήμανε :“με δεδομένη τη δική μας θέση για μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη”.

Ακολούθως στην ερώτηση αν ο κόσμος θα ενημερωθεί από την Βουλή ή τα ξένα πρακτορεία, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά πως: “ότι κι αν κάνει κάτι η κυβέρνηση με τον πλέον ορθό τρόπο, είναι ότι φροντίζει να ενημερώνει και τη Βουλή και τον ελληνικό λαό. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων ήταν εκεί στη Βουλή για να ενημερώσει, όπως το ίδιο κάνουν και όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί. Και δεν νομίζω ότι έχουμε ποτέ κρυφτεί. Το αντίθετο συμβαίνει”. 

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην ΝΔ και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τακτική του “κρυφτού” που ακολουθούν επισημαίνοντας ότι: “Βλέπουμε πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης να κρύβονται. Το είδαμε αυτό στη συζήτηση για την Εξεταστική, όπως βέβαια βλέπουμε και ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και πολύ περισσότερο η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, αποφεύγουν να καταθέσουν Επίκαιρες και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Για να παραστεί και ο ίδιος στη Βουλή, στην ώρα του Πρωθυπουργού, και να απαντήσει σε όποια ερωτήματα θέτουν για την διαπραγμάτευση και για τα υπόλοιπα μείζονα ζητήματα”.

Επιπλέον η κα Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία εσωκομματική διαμάχη, όπως επίσης και ότι είναι “κοινή έγνοια όλων” η συμφωνία να είναι κοινωνικά δίκαιη, να δίνει ανάσες στην ελληνική κοινωνία και να σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία.
“Οπότε” συνέχισε,  “δεν υπάρχει κάποιου είδους αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τους στόχους της κοινωνικής βιωσιμότητας και σίγουρα δεν υπάρχει κάποιου είδους διαπραγμάτευση στο εσωτερικό’. 

Επίσης, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει διαφωνία ούτε στο ζήτημα της ΔΕΗ, διατυπώνοντας χαρακτηριστικά: “τόσο ο κ. Σκουρλέτης όσο και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης όπως και σύσσωμο το κόμμα αν για κάτι έχουν έγνοια είναι το πώς θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ. Και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση”. 

Και επεκτάθηκε: “Η συζήτηση που πρέπει να γίνει για τη ΔΕΗ αφορά από τη μία τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της, από την άλλη όμως αφορά και τις ευθύνες όλων όσοι έφεραν τη ΔΕΗ σε μια κατάσταση απαξίωσης. Γιατί η ΝΔ προσπαθεί να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση για πράγματα τα οποία έκανε η ίδια όλα τα προηγούμενα χρόνια, το πώς δηλαδή η ΔΕΗ φορτώθηκε με δάνεια και με χρέη, ενώ όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης από το 2015 είναι αφενός να καταστήσει τη ΔΕΗ ανταγωνιστική επιχείρηση και αφετέρου να αποκρούσει τα σχέδια ξεπουλήματός της, είτε με τη μικρή ΔΕΗ, είτε με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Καταφέραμε να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Τώρα οι δανειστές έρχονται με νέες απαιτήσεις τις οποίες από κοινού προσπαθούμε να αποκρούσουμε”.

Για τα εργασιακά είπε η κα Σβίγκου: “Η προστασία των εργασιακών σχέσεων παραμένει ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ελληνικής πλευράς για το επόμενο διάστημα και θέλουμε αυτό να φανεί και στη συμφωνία”.

Τέλος, για τα σενάρια εκλογών η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι “αποτελούν διακαή πόθο κύκλων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Με προεξάρχοντα σ’ αυτήν την ιστορία τον κ. Μητσοτάκη. Είδαμε και διάφορες «εφεδρείες» του παλιού πολιτικού συστήματος, όπως ο κ. Σημίτης, να ζητάει κι αυτός εκλογές. Από το ποιοι συμμαχούν σ’ αυτή τη στρατηγική κινδυνολογίας και εκλογολογίας, φαίνεται και αυτό το οποίο επιδιώκουν”, χωρίς επί της ουσίας να απαντά στο αν περιμένουν ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογές.