Live: Η συνεδρίαση της Βουλής για Γ.Παπαντωνίου - «Ερρίκος Ντυνάν» - Τσακαλώτο

Σήμερα συζητείται σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Κατ’ αρχάς η πρόταση κατατέθηκε ύστερα από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η πρόταση αναμένεται να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.

Φάκελος Γιάννου Παπαντωνίου

Ενόψει της σημερινής συζήτησης ο Γιάννος Παπαντωνίου απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει εν ολίγοις την αθωότητα του: «Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο».

Ο πρώην υπουργός καταγγέλλει μέσα από το υπόμνημα του ότι αποτελεί στόχος συκοφάντησης: «η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση».

Φάκελος “Ερρίκος Ντυνάν”

Συγχρόνως,  έχει διαβιβασθεί και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια η ποινική δικογραφία που έχει σχηματισθεί για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», και αφορά τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, Κώστα Χατζηδάκη, Νότη Μηταράκη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάκη Βορίδη.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία σχηματίσθηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, μετά την κατάθεση του προφυλακισμένου στις φυλακές Κορυδαλλού, πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος κατηγόρησε τους πρώην υπουργούς για την εκχώρηση του νοσοκομείου, πράξη ζημιογώνα για το ελληνικό δημόσιο.

Φάκελος Τσακαλώτου

Ολοκληρώνοντας ας μην παραληφθεί ότι έχει διαβιβασθεί στη Βουλή δικογραφία κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία αφορά μηνυτήρια αναφορά πολίτη για παράβαση καθήκοντος.

Παρακολουθείστε ζωντανά την συνεδρίαση εδώ