Εξεταστική για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας

Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, και τα χαμόγελα όχι στα τηλεπαράθυρα και κάποιοι θα χάσουν τα γελάκια τους» και δεσμεύθηκε ότι «δεν πρόκειται να μείνει τίποτα στη σκιά».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια Υγεία και όπως ανέφερε μία μονάδα ανά 10.000 κατοίκους, θα οργανώνει τη θεραπεία και την πρόληψη και θα αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία και πρόσθεσε ότι «έως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50 τέτοιες μονάδες και ως το τέλος του έτους άλλες 239. Τρία εκατομμύρια πολίτες θα είναι καλυμμένοι από τέτοιες μονάδες ως το τέλος του 2017. Είναι μια μεγάλη τομή».

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου ότι οι δομές αυτές θα ξηλωθούν. Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Μείναμε άφωνοι. Δεν ξέρω αν είναι από το σύνδρομο στέρησης της εξουσίας, αν είναι άσχετος ή αν είναι από εμπάθεια, που είναι και το χειρότερο» και υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκάλυψε το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ». Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι επί ημερών του ο χώρος της Υγείας δεν έγινε παράδεισος και πρόσθεσε ότι το έργο που θα κατατεθεί με το τέλος της κυβερνητικής θητείας, θα είναι «ασύλληπτο» εν συγκρίσει με το τι έγινε επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είμαστε δεμένοι με κανένα συμφέρον έχουμε βάλει ανθρώπους με τεχνοκρατική επάρκεια. Οι δύο υπουργοί είναι άνθρωποι της υγείας και με εντιμότητα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι το έργο που θα επιδείξει η κυβέρνηση τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ασύγκριτο σε σχέση «με την κατεδάφιση της υγείας» την περίοδο που κυβερνούσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα παρατήρησε ότι «η υγεία έχει δεινοπαθήσει στα χρόνια της κρίσης», καθώς υπέστη μια τρομακτική συρρίκνωση των υπηρεσιών της και υπενθύμισε ότι «το διάστημα 2010 – 2014, ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ και ενώ η δημόσια δαπάνη το 2009 ήταν στο 6,8%. Στις αρχές του 2015 παραλάβαμε τη δημόσια δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «κι ενώ το όριο των αγορών στα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είχε προϋπολογιστεί, από την Κυβέρνηση Σαμαρά, σε 1.388.000 ευρώ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αύξησε στο 1.556.000 ευρώ. Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση το 2015 και το 2016 αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 936.000.000, σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τα παλιά χρέη που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων Κυβερνήσεων αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβριο του 2016 τα νοσοκομεία είχαν, όχι έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα 38.000.000 ευρώ».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών» και πρόσθεσε: «Πως έγινε αυτό; Δεν είμαστε ούτε θαυματοποιοί, ούτε τετραγωνίσαμε κανέναν κύκλο. Υπάρχει εξήγηση. Αυτό έγινε ασκώντας μια προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης εκεί, που, όπως γνωρίζετε, για πολλές δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις κι έτσι καταφέραμε και ένα μεγάλο κατόρθωμα. Και ιδίως, αν σκεφτεί κανείς ότι το καταφέραμε στην περίοδο της κρίσης, της μνημονιακής πειθαρχίας, καταφέραμε να εντάξουμε 2.500.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από αυτούς περίπου το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται».

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε «ότι δεν είχε γίνει καμιά πρόσληψη την πενταετία 2010-2014, ενώ από όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση έγιναν 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό. Άλλοι 3.600, εκ των οποίων οι μισοί είναι μόνιμοι, έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα. Έχουν προκηρυχθεί, ήδη, άλλες 1.974 θέσεις εκ των οποίων οι 1.759 θα είναι μόνιμες, και το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 3.200 θέσεις εκ των οι 2.350 μόνιμες, ενώ συμπληρώνονται οι 3.100 θέσεις εργαζομένων για τις τοπικές μονάδες Υγείας».

Τσίπρας σε Γεωργιάδη: Η Βουλή έχει κανόνες, δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων

Στιγμιαία ένταση προκλήθηκε στη Βουλή, κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού», όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε την ΝΔ για τα σχέδιά της στο χώρο της υγείας. Στο σημείο αυτό τον διέκοψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ‘Αδωνις Γεωργιάδης με τον πρωθυπουργό να του απαντά: «Μη διακόπτετε τον πρωθυπουργό, η Βουλή έχει κανόνες, δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων».

Λεβέντης: Δεν θα ψηφίσω τα μέτρα

Να κάνει πίσω στα εργασιακά και να μην ζητά να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσειας, γιατί «οι ξένοι δεν θα κάνουν πίσω και μπορεί να γίνουν εκλογές», κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Υγείας, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι ο κόσμος είναι ανάστατος, υποστήριξε ότι τον επισκέπτονται στο γραφείο του πολίτες για να του ζητήσουν μέσο για τις εντατικές μονάδες, σημείωσε ότι οι γιατροί φοβούνται να συνταγογραφήσουν φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο ζήτημα» το θέμα των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και γηροκομείων που κινδυνεύουν να κλείσουν, επειδή δεν γίνεται συμψηφισμός των χρεών τους με τις οφειλές του Δημοσίου. Επικριτικός εμφανίστηκε και στο θέμα της ρύθμισης για τους λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές, τονίζοντας ότι τα παιδιά κινδυνεύουν με ειδικές ανάγκες από τη μείωσή τους.

Τέλος, έντονη κριτική άσκησε και για τους υψηλούς μισθούς των διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς, ενώ χαρακτήρισε «άστοχες» τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για την υπόθεση του προέδρου του ΔΕΣΦΑ, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να τον επαναφέρει στην τάξη.