Η Σπυράκη ρωτά την Κομισιόν για την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η Μαρία Σπυράκη κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να μάθει πώς διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αφορμή την πρόταση για τη θέση της Αντιπροέδρου, υπαλλήλου που είναι αποσπασμένη στο γραφείο του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και έχει οργανική θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. ζητά ακόμη από την Κομισιόν να της απαντήσει αν βρίσκεται σε διάλογο με τις ελληνικές Αρχές (όπως είχε διαβεβαιώσει σε προηγούμενη απάντησή της, goo.gl/lFxCeV) ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή των μελών δεν θίγει την αποτελεσματική επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ολόκληρη η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη:

«Σύμφωνα με το ν. 4364/2016 α.282&1,7 και 8 για την Επιτροπή Ανταγωνισμού: “Τα μέλη της απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, δεσμεύονται μόνο από το νόμο και τη συνείδησή τους και υποχρεούνται να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας”.

Επίσης αυτά έχουν ασυμβίβαστο με την εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγένεια με πρόσωπο που είναι βουλευτής ή μέλος της Κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτών που θα περάσουν από συνέντευξη της αρμόδιας επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής, για τις θέσεις του Αντιπροέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανήκει υπάλληλος με οργανική θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποσπασμένη στο γραφείο του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και η πρώην διευθύντρια νομικών υπηρεσιών της ΕΠΑΝΤ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Αρχής με την ύπαρξη όχι μεν συγγενικής, αλλά πολιτικής – επαγγελματικής σχέσης υποψηφίου για τη θέση του Αντιπροέδρου της Αρχής;

2. Βρίσκεται η Επιτροπή σε διάλογο με τις ελληνικές Αρχές, όπως είχε διαβεβαιώσει σε προηγούμενη απάντησή της, ώστε να εξασφαλίσει ότι η επιλογή των μελών δεν θίγει την αποτελεσματική επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και συμβάλλει στην αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης;».