Καζνέβ σε πρόσφυγες: Η Γαλλία θα βρίσκεται στο πλευρό σας

Στην δέσμευση πως η Γαλλία θα τους επιφυλάξει την καλύτερη δυνατή υποδοχή καθώς και στην υπόσχεση πως θα βρίσκεται στο πλευρό τους ώστε να βρουν τις πολυπόθητες ήρεμες οικογενειακές συνθήκες, προχώρησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ σε συνάντηση που είχε σε ξενοδοχείο της Αθήνας με αιτούντες άσυλο που θα μετεγκατασταθούν μέσα στον Μάρτιο στη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επισκέφθηκε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου με την αρωγή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, γίνονται μαθήματα γαλλικής γλώσσας και σεμινάρια πολιτιστικού προσανατολισμού σε 111 πρόσφυγες.

Απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, ο Μπερνάρ Καζνέβ τόνισε πως η Γαλλία είναι μια χώρα που έχει παράδοση υποδοχής, ενώ «…είναι προσηλωμένη στο δικαίωμα του ασύλου εδώ και πολλούς αιώνες. Αποτελεί μέρος των αξιών της, αποτελεί μέρος της ιστορίας της και επιμένει να παραμείνει πιστή σε αυτό που ήταν πάντα και στο μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στους λαούς και τους πολίτες που βρέθηκαν υπό διωγμό σε κάποια στιγμή της ζωής τους».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε πως: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας επιφυλάξουμε την καλύτερη υποδοχή και θα είμαστε στο πλευρό σας ώστε να βρείτε το συντομότερο δυνατόν ήρεμες οικογενειακές συνθήκες στη Γαλλία», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο τρίπτυχο των γαλλικών αξιών: “την ελευθερία, που προϋποθέτει την ανεκτικότητα μεταξύ όλων των πολιτών, την ισότητα, την οποία οικοδομούμε μέσω του σχολείου και στην καθημερινή ζωή και την αδελφοσύνη, που σημαίνει ότι όλοι όσοι βρίσκονται στη Γαλλία πρέπει να σέβονται τον διπλανό τους, όπου και αν ανήκει πολιτικά, θρησκευτικά ή φιλοσοφικά. Αυτό είναι η Γαλλία και η Γαλλία είναι γενναιόδωρη, αλλά είναι επίσης πολύ απαιτητική, όσον αφορά στο σεβασμό των αξιών».

Όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τα δεινά που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Καζνέβ υπογράμμισε την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης γι’ αυτούς που έφτασαν στην Ελλάδα, «ώστε η αλληλεγγύη της Ευρώπης μπροστά σε τόσα βάσανα να μπορέσει να πραγματοποιηθεί».

Τον Μπερνάρ Καζνέβ συνόδευε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος μεταξύ άλλων, εξήγησε στους πρόσφυγες ότι «είστε από τους τυχερούς που μετά την πάλη με τον θάνατο και τον πόλεμο, γίνεστε δεκτοί από τη Γαλλία, μια χώρα που διδάσκει δικαιώματα στον κόσμο».

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής ζήτησε από τους πρόσφυγες να θυμούνται «με αγάπη την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Κάναμε πολλά πράγματα και με βάση τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία είμαστε», ενώ χαρακτήρισε την εκδήλωση «μία ακόμα πράξη στην πολύ μεγάλη βοήθεια που η Γαλλική Δημοκρατία προσέφερε στους πρόσφυγες και στην Ελλάδα».

Όπως επισήμανε ο κ. Μουζάλας: «Αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι η Γαλλία έχει χτυπηθεί ανελέητα από την τρομοκρατία και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων».

Ο Γιάννης Μουζάλας ισχυρίστηκε δε πως σε συζήτηση που είχε με τον Γάλλο πρωθυπουργό συμφώνησαν «με όλα τα μέτρα τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ευρώπης και των προσφύγων και μεταναστών», καθώς και με τη θέση ότι «θα πρέπει να χτυπηθεί και να εκμηδενιστεί η παράνομη μετανάστευση και αντίστοιχα να υπάρξουν δρόμοι και τρόποι ώστε να αυξηθεί η νόμιμη μετανάστευση».

Συνολικά 360 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν σταδιακά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου στη Γαλλία, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της Ε.Ε. Η χώρα έχει δεχτεί 2.482 άτομα από την Ελλάδα, από την αρχή του προγράμματος μετεγκατάστασης μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2017. Σημειώνεται ότι μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης οργανώνει για τους επωφελούμενους σειρά ιατρικών εξετάσεων και συνεδρίες πολιτισμικού προσανατολισμού, όπου τους παρέχονται πληροφορίες για τη χώρα προορισμού, τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν μετά την άφιξή τους εκεί και για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, ενώ επίσης αναλαμβάνει και τη μεταφορά τους στα κράτη-μέλη της ΕΕ.