Την απέλαση και όχι την έκδοση των δυο Τούρκων κομάντος ζητά τώρα η Άγκυρα

Δύο επίσημα αιτήματα προς τις αστυνομικές και διπλωματικές αρχές της χώρας υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές για τους δυο Τούρκους κομάντος που πέρασαν παράνομα στη χώρα μας και συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο υπεβλήθη μέσω του “διαύλου” αστυνομικής συνεργασίας της Interpol. Έλληνας αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας καταχώρισαν (σ.σ. μετά τη σύλληψή τους στην Ελλάδα) τα ονόματα των δύο στρατιωτικών στη λίστα καταζητούμενων της Interpol Τουρκίας και στη συνέχεια απηύθυναν επίσημο αίτημα προς το αντίστοιχο ελληνικό γραφείο ζητώντας να επιβεβαιώσει την κράτησή τους και να επικυρώσει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς τους.

Το δεύτερο αίτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», υπεβλήθη διά της διπλωματικής οδού, φέρεται ωστόσο να έχει ως τελικό παραλήπτη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ελληνική Αστυνομία. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές ζητούν όχι την έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών, όπως έκαναν στην υπόθεση των “8”, αλλά την απέλασή τους.

Το σχετικό αίτημα κοινοποίησε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το διαβίβασε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το σχετικό έγγραφο έχει ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου και σ’ αυτό οι τουρκικές αρχές φέρονται να διατυπώνουν το αίτημα απέλασης των δύο Τούρκων στρατιωτικών.

Πάντως, Έλληνες αξιωματούχοι μιλώντας στην «Καθημερινή», εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη νομική δυνατότητα ικανοποίησης του σχετικού αιτήματος, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών η εφαρμογή ή όχι του μέτρου της απέλασης. Πηγές στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί και αίτημα έκδοσης των δύο Τούρκων στρατιωτικών συνοδευόμενο με στοιχεία για τον ρόλο τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Οι δύο άνδρες φέρονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, να είναι πρώην στελέχη των “ειδικών” δυνάμεων του τουρκικού στρατού, που τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος μετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και άλλο δημοσίευμα της «Χουριέτ», τους φέρει μεν να συμμετέχουν ενεργά στο πραξικόπημα, αλλά όχι στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν.

%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82

Μπήκαν παράνομα στη χώρα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου και τη 15η Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν μαζί με δικηγόρο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και πέντε μέρες αργότερα, την 20ή Φεβρουαρίου, υπέβαλαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης.

Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρις ότου εκδικαστεί το αίτημά τους, δίχως προς το παρόν να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία εξέτασης του αιτήματός τους σε πρώτο βαθμό. Για προφανή λόγο μετακινήθηκαν από τον Νομό Έβρου και κρατούνται σε αστυνομική υπηρεσία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης