Μητσοτάκης: Δεν ψηφίζουμε τίποτα - Ο λογαριασμός είναι μόνο του Τσίπρα

“Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά ασφυκτικά”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην καθυστέρηση της αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο ότι “η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Η Κυβέρνηση θα αναλάβει μόνη της το βάρος του δημοσιονομικού πακέτου που διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι τα νέα μέτρα δεσμεύουν και την επόμενη Κυβέρνηση. Γι’ αυτό τον λόγο -όπως είπε- η Κυβέρνησή του θα τα εφαρμόσει, ωστόσο σταδιακά θα απαλλάξει τους Έλληνες από την υπερβολική φορολόγηση.

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι την ευθύνη της καθυστέρησης για το κλείσιμο της β’ Αξιολόγησης φέρει αποκλειστικά η Κυβέρνηση, άρα και την ευθύνη για τα νέα μέτρα, τα οποία δεν υπήρχαν ως απαίτηση πριν από έξι μήνες. Παρ’ όλα αυτά χαρακτήρισε υπερβολικές ορισμένες απαιτήσεις των δανειστών: “Τα είπα και στο Βερολίνο, στην κυρία Μέρκελ και στον κ. Σόιμπλε. Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλα μέτρα. Έκοψα κάθε συζήτηση για Grexit, αλλά παρουσίασα και το δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Εμμένοντας στο αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι αποσυνδέει τις εκλογές από το κλείσιμο της αξιολόγησης: “Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει. Αλλά προσωπικά αμφιβάλλω αν θα προλάβουμε και το ορόσημο της 20ης Μαρτίου, μετά τις παλινωδίες της Κυβέρνησης”.

Επί Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί όχι με απολύσεις, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με περιορισμό των προσλήψεων σε ποσοστό ένα προς πέντε που θα αποχωρούν με συνταξιοδότηση. “Δεν θα δεχθούμε όμως παράνομη μονιμοποίηση συμβασιούχων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση δημιουργώντας ένα κομματικό στρατό. Το Σύνταγμα είναι σαφές και θα το σεβαστούμε” σημείωσε.

Στην ερώτηση για το ποιος μας οδήγησε στα μνημόνια, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι στο πρώτο μνημόνιο μας οδήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου: “Ο κ. Καραμανλής τον κάλεσε σε συνεννόηση και είπε την αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πήρε χαμπάρι τι έγινε, αρνήθηκε την συναίνεση και μας οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο” δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

“Εγώ δεν θέλω να γίνω άλλος ένας Πρωθυπουργός. Θα πω την αλήθεια και δεν θα υποσχεθώ πράγματα που δεν θα μπορώ να κάνω. Εμένα πρωταγωνιστή σε βίντεο, όπως αυτό που είδαμε με τον κ. Τσίπρα με άλλα να υπόσχεται κι άλλα να κάνει, δεν θα με δείτε”, σημείωσε.

Παράλληλα, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο προεκλογικής συμμαχίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η χώρα δεν χρειάζεται μια νερόβραστη Κυβέρνηση. Θα κατεβούμε μόνοι μας στις εκλογές, και θα αλλάξουμε αμέσως τον εκλογικό νόμο”.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου και γι αυτό δεν σκοπεύει να “στήσει ειδικά δικαστήρια”. Θα γίνει μια εξεταστική επιτροπή για να δούμε τους λόγους που μας οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο και δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμά της. Αλλά δεν θα ποινικοποιήσεων την πολιτική ζωή. Θα πρέπει να πάμε την Ελλάδα μπροστά”, τόνισε.