Μητσοτάκης: Φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής -Τσίπρας: Φορέσατε τη φανέλα του ΔΝΤ

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εγκληματικότητα ξέσπασε στη Βουλή στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια ακυβέρνητη χώρα και η κατάσταση έχει ξεφύγει με δική σας ευθύνη». Ο Πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δέχονται καθημερινά επιθέσεις (…) Πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις κατά αστυνομικών. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων ζουν σε ένα ιδιότυπο γκέτο, με τις ομάδες αναρχικών να παρελαύνουν ανενόχλητες» και πρόσθεσε ότι «οι ποινικοί και η νέα γενιά των τρομοκρατών έχουν γίνει ένα, δεν κάνετε τίποτα αλλά δεν αφήνετε και την αστυνομία να κάνει. Ζεφύρι, Αχαρνές, Ασπρόπυργος μετατρέπονται σε ζώνες ανομίας». «Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από ένα καλάζνικοφ είναι μικρή κ. Τσίπρα».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «η ανομία γενικεύεται, η εγκληματικότητα εξαπλώνεται», ενώ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα πρόσθεσε ότι «βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητά μας και γεμίσατε την επικαιρότητα με σπασμένες εικόνες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια των πολιτών είναι η σημαντικότερη υποχρέωση του κράτους… Όποιος φοβάται δεν είναι πραγματικά ελεύθερος, η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών» ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε «κύριε Τσίπρα χαίρομαι που ήρθατε σήμερα στη Βουλή και ελπίζω να ακούσω απαντήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ σοβαρή. Άλλο η ελευθερία άλλο η ασυδοσία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε περισσότερη βία και αυξημένη εγκληματικότητα και ανέφερε πως μέσα στο 2016 αυξήθηκαν κατά 11% οι ληστείες και κατά 9,5% οι κλοπές ΙΧ και μοτοσυκλετών. Ενώ αναφέρθηκε και σε επεισόδια και ξυλοδαρμούς σε πανεπιστήμια και στα δικαστήρια.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «σε μια χώρα που έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο αφήνει να εκκολαφθεί μια νέα τρομοκρατία» και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «ιδεολογικές εμμονές στα ζητήματα της ασφάλειας» και παρατήρησε ότι «θα επανασυστήσουμε την ομάδα ΔΙΑΣ, όσο και αν αυτό σας ενοχλεί».

Μιλώντας στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «την αποτυχία σας την πληρώνουν οι φτωχότεροι. Όπως και στην οικονομία έτσι και στη ασφάλεια, την πληρώνουν οι φτωχότεροι» και πρόσθεσε ότι «είστε πρωθυπουργός ή είστε προβοκάτορας; Εσείς πρέπει να ντρέπεστε … και για το στέλεχός σας, τον κ. Λάμπρου, που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με πολλούς έγκλειστους στον Κορυδαλλό».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για απόπειρα να καλλιεργήσει τον φόβο και την κινδυνολογία. «Ήρθατε στη Βουλή για να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων. Λέτε ψέματα. Υπάρχει εγκληματικότητα όση και όταν κυβερνούσατε. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσετε εντυπώσεις, ότι η αριστερά δεν ιεραρχεί ψηλά το θέμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην επιλογή του κ. Μητσοτάκη να συζητηθεί το θέμα της εγκληματικότητας, επισήμανε ότι «προφανώς οι επικοινωνιολόγοι του, που προσπαθούν να του φτιάξουν το προφίλ, και πράγματι έχουν πολύ δουλειά να κάνουν, του συνέστησαν να φέρει το θέμα του φόβου» και πρόσθεσε ότι «μας είπε ο κ.Μητσοτάκης ότι δεν απέχει πολύ η βαριοπούλα από το Καλάσνικοφ. Πράγματι δεν απέχουν πολύ στη ΝΔ για να αναφέρουμε το παράδειγμα του κ. Βορίδη για να μην ξεχνιόμαστε».

Εξαπέλυσε μάλιστα και προσωπική επίθεση κατά του Κυρ. Μητσοτάκη λέγοντας πως «είτε είστε όμηρος της ακροδεξιάς, είτε προσπαθείτε να ψαρέψετε ψήφους από την Χρυσή Αυγή» και τόνισε ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι η ίδια σε κάθε είδους βία.

«Ο χουλιγκανισμός είναι χουλιγκανισμός. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ίδια. Άλλη η βία στα γήπεδα και άλλη στα Εξάρχεια για σας, γιατί θέλετε να τη φορτίσετε πολιτικά. Δεν ασχοληθήκατε ποτέ με τη βία στα γήπεδα, γιατί σας ενδιαφέρει μόνο η βία εκείνη στην οποία μπορείτε να κολλήσετε ιδεολογική ρετσινιά, γιατί εκεί παίζονται μεγάλα συμφέροντα με τα οποία τα πάτε καλά», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός του ανέφερε ότι «δεν είπατε τίποτα για τις επιθέσεις στο σπίτι του Φλαμπουράρη, γιατί έτσι δεν θα μπορούσατε να κολλήσετε την ιδεολογική ρετσινιά… Εγκληματικότητα υπάρχει σε όλο τον κόσμο και στην Γερμανία που ήσασταν προχθές» και πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει να έχουμε μια αστυνομία που δεν θα χτυπάει περαστικούς και δεν θα κλωτσάει 15χρονα που φοράνε χειροπέδες κι αυτό το έχουμε καταφέρει με τον επαγγελματισμό της ηγεσίας της ΕΛΑΣ».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε επίσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ουδέποτε επί Νέας Δημοκρατίας δεν είχε γίνει καμία επιχείρηση στα Εξάρχεια. «Για το υποτιθέμενο άβατο στα Εξάρχεια, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι επεισόδια στα Εξάρχεια. Σίγουρα θα τα θυμάται ο κ. Βορίδης, συμμετείχε αρκετές φορές σε αυτά», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και υπογράμμισε ότι «η περιοχή υπέφερε κυρίως από τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και όχι από τα επεισόδια πέριξ. Έχετε καταλάβει πότε μπήκε για πρώτη φορά η αστυνομία στα Εξάρχεια; Πέρσι το καλοκαίρι, που συνέλαβε 15 άτομα, έγιναν έλεγχοι σε σπίτια και εξαρθρώθηκε κύκλωμα που δρούσε. Ανάλογη επιχείρηση δεν έγινε επί των ημερών σας».

Αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη για αξιολόγηση και οικονομία

Με μια σειρά ερωτημάτων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Τι πήγατε να κάνετε στην Γερμανία λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, τι είπατε με τον κ. Σόιμπλε επί 75 λεπτά; Είπατε ότι του παρουσιάσατε το πρόγραμμά σας για έξοδο από την κρίση. Εδώ στον ελληνικό λαό δεν έχετε ούτε 5 λεπτά να μας παρουσιάσετε την πρόταση για την έξοδο από την κρίσης» δήλωσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Σας δίνω σήμερα μια ευκαιρία να μας δώσετε μια απάντηση, συμφωνείτε με την απαίτηση του ΔΝΤ να πάρουμε μέτρα 4,5 δις μετά το τέλος του προγράμματος; Δέχεστε τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν χρειάζεται άλλη προσαρμογή; Επιμένετε ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να προστατεύσει την κοινωνία και όχι το Ταμείο που ζητά παράλογα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στο Βερολίνο «φόρεσε την φανέλα του ΔΝΤ» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ξέρετε ότι βρίσκεστε σε πραγματικό στρατηγικό αδιέξοδο και πάτε στο Βερολίνο και δημιουργείτε ένα κλίμα αρνητικό σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν θα μιλούσα για αθλιότητα εάν δεν άκουγα τον εκπρόσωπο Τύπου σας, ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 θα καταθέσουμε πρόταση μομφής. Καταθέστε την. Θα δείτε πόσο ενωμένοι είμαστε και πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «βάλει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι» και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο. «Εσείς φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι «ακόμα και αυτό που εσείς είπατε πολύ σοβαρό, το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, βγαίνουν οι υπουργοί σας και λένε δεν πειράζει εάν δεν το πετύχουμε».

Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τις επενδύσεις και διερωτήθηκε: «Τι λέτε για την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό; Την θέλετε ή δεν την θέλετε αυτή την επένδυση κ. Τσίπρα;». Απαντώντας στο ερώτημα του πρωθυπουργού για την επίσκεψη στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μας: εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, το είπα δημόσια και κατ΄ιδίαν. Οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει, αυτή την δήλωση την έκανα και στο Βερολίνο να την ακούσουν όλοι. Την ίδια ώρα εσείς ακούγατε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπος να ανοίγει θέμα δραχμής. Πάρτε θέση σήμερα και μαζέψτε τα στελέχη σας για το θέμα της δραχμής».

Ακολουθώντας το ίδιο έντονο ύφος προς τον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «μυστική ήταν η δική σας συνάντηση με τη Ρότσιλντ. Μυστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός παίρνει το αεροπλάνο, πηγαίνει στο Παρίσι, δεν ενημερώνει τους αρμόδιους υπουργούς και το ανακοινώνει αφού έγινε γνωστό. Τι διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός, χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς; Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσετε. Ας πάμε και στην συνάντηση με Μέρκελ και Σόιμπλε. Να σας θυμίσω ότι και εσείς είχατε συναντηθεί όταν είσαστε στην αντιπολίτευση με τον κ. Σόιμπλε. Τρέχετε συνέχεια στην κα Μέρκελ στην οποία κάποτε λέγατε “go back”», ενώ αναφερόμενος στην αξιολόγηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «η καθυστέρηση έχει πολύ μεγάλο κόστος. Μας ειρωνεύονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μας λένε ότι η αξιολόγηση δεν είναι σαν το κρασί».