Κ. Γαβρόγλου: Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων θα συνεχιστεί- Εμείς δεν κάνουμε πίσω

Δεν πρόκειται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γαβρόγλου, αυτή την στιγμή 2.500 προσφυγόπουλα ακολουθούν το πρόγραμμα εκπαίδευσης και σε 94 σχολεία λειτουργούν ήδη 126 τμήματα για τα προσφυγόπουλα, ενώ για τις ανάγκες του προγράμματος έχουν προσληφθεί 274 εκπαιδευτικοί.

Μάλιστα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες και καθυστερήσεις, ωστόσο όπως ανέφερε έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από επιστημονική επιτροπή για τη στήριξη των προσφυγόπουλων, τα πορίσματα της οποίας ακολουθεί η κυβέρνηση. “Στο πλαίσιο αυτό και με τα 12.000.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, θα γίνει δυνατό να προχωρήσει το πρόγραμμα που θα ανακουφίσει ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος του πόνου αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους”, σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την υλοποίηση του προγράμματος ο κ. Γαβρόγλου στηλίτευσε το «φασιστικό και ναζιστικό φαινόμενο που υπάρχει στη χώρα μας και στην Ευρώπη ολόκληρη», ωστόσο δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος που, επίσης, αντιδρά χωρίς να ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή και προέρχεται από σύνολο πολιτών με φοβίες που το υπουργείο θέλει να τους ενημερώσει. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το θέμα των αντιδράσεων σε λίγα σχολεία πρέπει να απασχολήσει όλα τα κόμματα, διότι η αντίδραση, δεν προέρχεται μόνο από τη Χρυσή Αυγή αλλά προέρχεται και από σύνολο πολιτών στους οποίους πρέπει να γίνει ενημέρωση.

ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γαβρόγλου και στη συνδρομή του υπουργείου Υγείας με τα βιβλιάρια υγείας και τα εμβόλια για τα προσφυγόπουλα σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι δήμοι έχουν υποχρεώσεις προς τα σχολεία και δεν είναι σαφές πως κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, πολύ περισσότερο που παίρνουν χρήματα από την κυβέρνηση και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα δεν πάνε πάντα εκεί που πρέπει να πάνε, δηλαδή συντήρηση σχολείων κλπ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει ανακύψει με το καθεστώς των αναπληρωτών καθηγητών τόνισε ότι είναι ένα καθεστώς που πρέπει να αλλάξει και θα αντιμετωπιστεί με τους διορισμούς που θα ανακοινωθούν με ακρίβεια και ως προς τον αριθμό και ως προς τη διαδικασία και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι και ένα μεγάλο βήμα για την «κανονικοποίηση».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Δελής που έκανε την ερώτηση, ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξουν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και σημείωσε ότι στα 22.000 καταγεγραμμένα προσφυγόπουλα, είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχολογικής στήριξης. Παράλληλα παρατήρησε ότι υπάρχει σοβαρή ανεπάρκεια στις δομές και κατήγγειλε ότι «αλωνίζουν οι ΜΚΟ», και γι΄αυτό το υπουργείο πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «αντιδράσεις που στήνει η φασιστική -ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής» και έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί για να προχωρήσει το πρόγραμμα, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τις συνθήκες εργασίας τους.