Κυρ. Μητσοτάκης: Η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη- Όχι στη δραχμή

Την αδιαπραγμάτευτη θέση της Ελλάδας και της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων να εξακολουθήσουν να είναι στο κέντρο της Ευρώπης και τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, μετέφερε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης.

Στην ωριαία συνάντησή του με την κ. Μέρκελ ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν σκέφτεται σε καμία περίπτωση σε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και κατηγόρησε όλους εκείνους που διακινούν τέτοια σενάρια.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “εξήγησα στην Καγκελάριο ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη. Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης” και πρόσθεσε ότι “οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις”.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στην Γερμανίδα καγκελάριο τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που έχει η χώρα μας στους νέους αλλά και την ακραία φτώχεια που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά. “Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα διατύπωσε στην κ. Μέρκελ την αποφασιστικότητα του ίδιου και της ΝΔ να καταστήσουν την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος, ώστε να μπει τέλος στην λιτότητα χωρίς προοπτική, καθώς, όπως είπε, η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι “η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα” και κατέληξε ότι “η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε”.

Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στα γραφεία του CDU, στο Βερολίνο. Αμέσως μετά ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή και του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, ενώ από την γερμανική πλευρά την κ. Μέρκελ πλαισίωναν συνεργάτες της από το CDU.

mitsotakis-merkel1

Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, στις δύο το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ χαρακτηρίζει κρίσιμης σημασίας τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο, ενώ σε πρωινές του δηλώσεις στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», τόνισε ότι «μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας, εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή».

mitsotakis-merkel2

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικοί της Ελλάδας αναζητούν εγγύτητα με το Βερολίνο», η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει το γεγονός πως ο κ. Σόιμπλε απειλεί εκ νέου την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη προσδίδει στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της στη Γερμανία, μια «δική της εκρηκτικότητα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ, το βασικό «αίτημα» του κ. Μητσοτάκη προς την γερμανική κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει «δημοσιονομικό αέρα». Ταυτόχρονα η ίδια πηγή διευκρίνισε, ότι η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού, άλλωστε, έχουν αναπτύξει τις θέσεις τους στην καγκελάριο της Γερμανίας από πέρυσι τον Μάρτιο. Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι πάγια θέση της ΝΔ είναι ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών της χώρας, καθώς επίσης και ότι «η ΝΔ στηρίζει ό,τι είναι προς όφελος της χώρας».

Ολόκληρη η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Συζήτησα αναλυτικά με την Καγκελάριο Merkel για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μετέφερα στην Καγκελάριο μερικές εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μιλήσαμε για την ανεργία των νέων και για την ακραία φτώχεια. Της μίλησα για τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και όσους χρειάζονται την αρωγή τους.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, να εξηγήσω στην Καγκελάριο ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη. Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις.

Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της. Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης. Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος.

Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε».