Κ. Χατζηδάκης: Το μήνυμα του Κ.Μητσοτάκη στους δανειστές είναι να βάλουν νερό στο κρασί τους

Στα λάθη και τις παραλείψεις εστίασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρακτορείο 104,9 Fm».

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν σαν αποτέλεσμα την άνοδο του λογαριασμού, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων για την συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άγκελα Μέρκελ: «Εμείς δεν μιλάμε με άλλο τρόπο έξω και με άλλο μέσα, το μήνυμα που θα στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι χωρίς αμφιβολία οι δανειστές υπερβάλλουν. Θα σταθεί στα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία δυσκολεύουν την προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας. Θα στείλει το μήνυμα, να βάλουν οι δανειστές νερό στο κρασί τους και θα παρουσιάσει τη θέση της ΝΔ, που είναι λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα» 

» Ο αρχηγός της ΝΔ θα υποστηρίξει το μοντέλο Ιρλανδίας – Κύπρου, χώρες που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια- και θα τονίσει ότι υπάρχει δυνατότητα για την Ελλάδα να φύγει μπροστά.», εξήγησε ο κ. αντιπρόεδρος.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης ότι οι δανειστές πολλές φορές υπερβάλλουν και το μείγμα πολιτικής που προτείνουν είναι ατελέσφορο, ωστόσο σε ερώτηση που του υπεβλήθη για το ενδεχόμενο Grexit, απάντησε πως δεν αποτελεί λύση : «Η κυβέρνηση με τον λαϊκισμό της βάζει βούτυρο στο ψωμί της Βόρειας Ευρώπης που τάσσεται με την άποψη ότι δεν μπορούμε στο ενιαίο νόμισμα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ακόμη ότι τα νέα σκληρά μέτρα που ζητούνται δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της υπερβολής των δανειστών, αλλά και των παραλείψεων και λαθών της κυβέρνησης, «Με τσάμπα μαγκιές και λαϊκισμό δεν προχωρά η χώρα. Τα τελευταία δύο χρόνια, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της κυβέρνησης, η χώρα πάει πίσω» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Η ΝΔ έχει θέσει θέμα πολιτικής αλλαγής εδώ και καιρό και αυτό γιατί ο λογαριασμός κάθε μέρα ανεβαίνει. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θέλει να κλείσει την αξιολόγηση ή όχι σημασία δεν έχει τι θέλουμε εμείς, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θέλει να την κλείσει».Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης την τελευταία διετία το πράγμα πηγαίνει προς τα πίσω όχι μόνο στο επίπεδο των νοικοκυριών. Το 2014 με εμάς, τους… τρισκατάρατους, η χώρα δεν είχε κάπιταλ κοντρόλ, είχαμε στροφή στην ανάπτυξη και είχαμε βγει δοκιμαστικά στις αγορές. Τώρα δεν τα έχουμε όλα αυτά και επέστρεψαν τα σενάρια για Grexit».

«Χρειαζόμαστε αλλαγή, όχι για να μπούμε σε κήπους με τριαντάφυλλα. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Να το καταλάβουμε όλοι, παρά τις προθέσεις» είπε και τόνισε: «Πρέπει να βγούμε στις αγορές για να μην χρειαζόμαστε τα μνημόνια, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα για να αντιμετωπίσουμε ανεργία και ασφαλιστικό».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Δεν χρειαζόμαστε μαθήματα από κανέναν για τα εσφαλμένα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, αρκεί να θυμίσουμε ότι για τη διετία 2015-2016 ζητούσε από τον Αντώνη Σαμαρά μέτρα 3 δισ. Για την ίδια περίοδο η σημερινή κυβέρνηση πήρε διπλάσια μέτρα, όχι ότι το έκανε εσκεμμένα, αλλά με τον λαϊκισμό καθυστέρησε και το αποτέλεσμα είναι τα μέτρα που συζητούνται να γράφουν στην ούγια Τσίπρας-Καμμένος».

 

Προτεινόμενα για εσάς