Τσίπρας: Το πάρτι στο χώρο της υγείας τελείωσε

Η διαφθορά είναι ένα ενδημικό φαινόμενο αδιάρρηκτα δεμένο με την κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για τη διαφθορά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο κορυφαίες, όπως τις χαρακτήρισε, περιπτώσεις διαφθοράς στο χώρο της υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.

Σε ό, τι αφορά τον χώρο της Υγείας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στήθηκε πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και υπογράμμισε με νόημα “το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη”. Ταυτόχρονα για το σκάνδαλο Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αφορά αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, βασισμένο σε συγκεκριμένη εταιρεία και πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι επί των ημερών μας, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία και τόνισε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τσίπρας βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και παρατήρησε ότι η διαφθορά στη χώρα δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο και συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η γιγάντωση της διαφθοράς είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης και πρόσθεσε ότι για την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα και υπογράμμισε ότι “αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν”.

Αναφορικά με τις λίστες των φοροφυγάδων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος με τις λίστες των φοροφυγάδων την ώρα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε τις έκρυβαν είτε αρνούνταν να τις παραλάβουν και συμπλήρωσε ότι θα γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και θα ελεγχθούν πάνω από 1.000.000 ΑΦΜ.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε επίσης ότι η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, δημοσιεύει μια κατάταξη η οποία αφορά την υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητά της και κατέληξε στην πρωτολογία του λέγοντας ότι η κυβέρνηση σε λιγότερο από δυο χρόνια έχει κάνει περισσότερα για την πάταξη της διαφθοράς από όσα έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για σαράντα χρόνια.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «έχω ένα καλό νέο. Η χώρα μας έχει 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Έχουμε ανθρώπους να δουλεύουν νυχθημερόν και να παίρνουν υπερωρίες. Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ. Τα κακά νέα είναι ότι η χώρα μας κατρακύλησε 11 θέσεις στην λίστα των χωρών και της διαφάνειας. Είμαστε στην 69η θέση. Η διαφθορά δημιουργεί ρηγματα αδικίας και αναξιοκρατίας στην κοινωνία. Οι πολίτες νιώθουν ότι αδικούνται. Η Ελλάδα είναι η Ωραία Κοιμωμένη της διαφθοράς. Η διαφθορά μειώνει το ΑΕΠ και αποτελεί μια μορφή έμμεσης φορολόγησης» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μαζί με την Ουγκάντα είναι στην ίδια θέση όσον αφορά στην γραφειοκρατία.

Επιπλέον μίλησε για αναξιοκρατία και κομματικό κράτος και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την υπόθεση τυου αυτοκινητοδρόμου Πύργου-Πάτρας λέγοντας: «θέλω να κάνω δυο στασεις: στο μεταναστευτικό και στις εργολαβίες δημοσίων έργων. Άνθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς και έξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Είναι χαρακτηιστική επίσης η υπόθεση του αυτοκινητόδρομου Πύργου Πάτρας. Σπάσατε το έργο σε 8 κομμάτια και δώσατε το έργο στον εκλεκτό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Απαντώντας στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός για τον επιχειρηματία ξεκαθάρισε ότι «δεν τον φτιάξαμε, τον βρήκαμε. Δεν είναι συνεταίρος δικός μας του κ. Θεωδορικάκου είναι του κ. Μητσοτάκη. Σπάσαμε το έργο για να πάρουν περισσότεροι εργολάβοι τα έργα. Δεν το καταφέραμε γιατί πηγαίνει ένας και μειοδοτεί» ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της Siemens ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα αόρατο χέρι, είπε που κωλυσιεργεί και αναβλήθηκε η δίκη και με δικές μας προσπάθειες η δίκη ξεκινάει στις 24 Φεβρουαρίου και στο εδώλιο θα κάτσουν 67 στελέχη. Δεν θα κάτσει ένα. Ο κ. Χριστοφοράκος και ο κ. Καραβέλας. Επι υπουργίας της κας Μπακογιάννη. Η ελληνική δικαιοσύνη εξέδωσε νεο ένταλμα σύλληψης για Χριστοφοράκο. Εγω προσωπικά στην πρώτη μου συνάντηση αλλά και κατ΄επανάληψη έχω θέσει το θέμα στην κα Μέρκελ. Να έρθει εδώ ο Χριστοφοράκος να έχει δίκαια δίκη. Ξέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δει τις επόμενες ημέρες την κα Μέρκελ. Θα ζητήσει αν έρθει στην Ελλάδα ο κ. Χρισστοφοράκος;».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης άρχισε να φωνάζει ζητώντας τον λόγο επι προσωπικού αφού είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους υπουργούς Υγείας περασμένων ετών. Επικράτησε ένταση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί του.