Μουζάλας: Απαιτούμε η Ευρώπη να εκπληρώσει την υπόσχεσή της στο προσφυγικό

Ξεκάθαρος ως προς την στάση που κρατά η Ελλάδα στο προσφυγικό εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχρεώσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δεχθούν πρόσφυγες. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα για την πολιτική για τους πρόσφυγες.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι μέλος της Ε.Ε. και να αξιώνει να έχει δικαιώματα, χωρίς να αναλαμβάνει και τα σχετικά καθήκοντά».

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είχαν δεσμευτεί το φθινόπωρο του 2015 να αναδιανείμουν 160.000 αιτούντες άσυλο εντός δύο ετών, εκ των οποίων 63.300 από την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μόνο 8.400. Ο κ. Μουζάλας απαίτησε από την Ευρώπη «να εκπληρώσει τελικά την υπόσχεσή της» και πρόσθεσε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον το 50 τοις εκατό της ποσόστωσής της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το επιβάλει.

«Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορεί κανείς να απλά να το σταματήσει. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια νόμιμη, ανθρωπιστική διαδρομή για τους μετανάστες. Και όχι μόνο σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

Προτεινόμενα για εσάς