Απόλυτη ευθυγράμμιση Τσίπρα - Αναστασιάδη

Την διαυγή και συγκεκριμένη σχέση που διατηρούν Ελλάδα και Κύπρος επιβεβαίωσαν στην σημερινή τους συνάντηση στη Λισαβόνα οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, συζήτησαν πριν από την έναρξη της 2ης ευρωμεσογειακής συνόδου πώς θα παρουσιαστούν από κοινού οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας, η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακόμα, κάποια από τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν οι επισκέψεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και της Γερμανίδας Καγκελάριου, ‘Ανγκελα Μέρκελ, στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά αναφέρει στην γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επαφή του Προέδρου Αναστασιάδη στη Λισαβόνα << Κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, με ειδικότερη έμφαση σε θέματα που άπτονται του Κεφαλαίου Ασφάλειας και Εγγυήσεων, όπως και της τουρκικής απαίτησης για την παραχώρηση, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους στην επανενωμένη Κύπρο».

Συνεχίζει μάλιστα αναφέροντας ότι οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν επίσης με θέματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ και ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα.

Ολόκληρη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας:

<< Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της παρέμβασής του κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Λισσαβόνα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και στις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά και τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ειδικότερα στην παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη της Γενεύης και την εκφρασθείσα θέση τόσο της ΕΕ, όσο και των κρατών μελών για το γεγονός ότι η αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι η ίδια η ιδιότητά του ως κράτους μέλους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών που σχετίζονται άμεσα με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ, τα οποία επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια την ΕΕ καθώς επίσης όλα τα κράτη μέλη. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε εν εκτάσει στην απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αντίκειται στις Συνθήκες της ΕΕ, να απολαμβάνουν οι Τούρκοι υπήκοοι, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ, στην επανενωμένη Κύπρο. Ο Πρόεδρος ακολούθως έθιξε τα θέματα που άπτονται της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, της ανάγκης όπως η επανενωμένη Κύπρος συνεχίσει να είναι ενεργό και αποτελεσματικό κράτος μέλος, όπως επίσης της ανάγκης ενίσχυσης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι απαιτείται να δοθούν απαντήσεις στις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ για θέματα, όπως η ανεργία, η κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική προστασία, η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και η διασφάλιση προοπτικής και μέλλοντος για τις νεότερες γενιές μέσα από την εκπαίδευση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας>>.