Ντ. Μπακογιάννη: Επικίνδυνος ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα του ΔΝΤ

Αδιέξοδο και εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Αγορά” η κ. Μπακογιάννη τονίζει πως «το ενδεχόμενο να περάσει ο έλεγχος στη γερμανική Βουλή σημαίνει ή αναβολή ή ακύρωση του ελληνικού προγράμματος, με σειρά αρνητικών επιπτώσεων για τη χώρα» και εκτιμά ότι το σημερινό γερμανικό Κοινοβούλιο δεν θα υπερψηφίσει νέο πρόγραμμα, ενώ είναι άγνωστο τι θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα είναι αδιέξοδος και εξαιρετικά επικίνδυνος», δηλώνει η κ. Μπακογιάννη και προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διδάχθηκε τίποτα από την περιπέτεια της ΝΔ σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζει “φαιδρότητες” που αποδεικνύουν τον πανικό του κ. Τσίπρα τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου τονίζοντας πως το φθινόπωρο του 2017 ο κ. Τσίπρας θα έχει πάψει να είναι πρωθυπουργός.

Μάλιστα κλείνει κάθε παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, και επισημαίνει ότι η χώρα έχει την ανάγκη μιας ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής. «Αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή στη λειτουργία του κράτους, αλλαγή στον τρόπο διαπραγμάτευσης. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ που διχάζει τους Έλληνες και ναρκοθετεί τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους. Μπορούν να γίνουν μόνο με μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να βγάλει επιτέλους την χώρα από τα μνημόνια», δηλώνει η κ. Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τη διεύρυνση στη ΝΔ, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως η ΝΔ επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνεργασία και συνεννόηση και εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. «Τα πρόσωπα έχουν την αξία τους αλλά δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταφέρουμε να εκφράσουμε μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και να φέρουμε κοντά μας κοινωνικές ομάδες που απογοητεύσαμε», επισημαίνει η κ. Μπακογιάννη και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο που διαπραγματεύεται δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία και στη χώρα.

Επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές, λέγοντας πως δεν τις ζητάει η ΝΔ, τις θέλει ο ελληνικός λαός επειδή δεν αντέχει άλλο, και προσθέτει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει καμία αίσθηση του κόστους της απώλειας του χρόνου στην πραγματική οικονομία και γι’ αυτό διαπραγματεύεται αενάως».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη το κόστος αυτό το επωμίστηκε ήδη ο ελληνικός λαός με 9 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία καλείται να πληρώσει μετά την «υπερήφανη διαπραγμάτευση» του 2015, και τα βάρη μεγαλώνουν καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευθεί αξιόπιστα και με πυγμή ώστε να κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα εκλογών που ζητά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «πρέπει να γίνουν “χθες” και παρά το ότι η ΝΔ θα χρειαστεί να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση»,.

Αναφερόμενη στις εσωκομματικές αλλαγές και στην ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Μπακογιάννη τονίζει πως οι αρχές και οι αξίες της ΝΔ είναι διαχρονικές, προσθέτει ότι «δεν μπορεί κανείς να κάνει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι καθυστερεί τις αλλαγές. Εάν υπάρχει κάτι το οποίο όλοι διαπιστώνουν, καλόπιστοι και κακόπιστοι, υποστηρικτές και μη υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν φοβάται τις αλλαγές και τις προχωρεί με μεγάλη αποφασιστικότητα» ενώ αναφέρεται με θερμά λόγια και στο μητρώο πολιτικών στελεχών, καθώς συμμετέχει σε μία από τις ομάδες αξιολόγησης.