Παραδόθηκαν οι χάρτες για το Κυπριακό - "Σταθμός στην ιστορία", δήλωσε ο Αναστασιάδης

Παραδόθηκαν οι χάρτες για το Κυπριακό από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης.

Πλέον οι χάρτες θα εξεταστούν λεπτομερώς από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», αναφέρει η ανάρτηση του Κύπριου Προέδρου στον προσωπικό του λογαριασμό στο  Twitter.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.

Ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό μικρότερο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο χάρτης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις περιοχές της Μόρφου, της Κυθρέας, της Άσσια, της Βατυλή, της Λύση και του Κοντέα. Η πλευρά Ακιντζί αντιπροτείνει ποσοστό εδαφών 29,2%.

Η κυπριακή εφημερίδα “Ο Πολίτης” δημοσίευσε νωρίτερα την Τετάρτη τον ακόλουθο χάρτη ως τον προτεινόμενο από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

xarths

Ο εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, ανέφερε ότι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές είναι κατάλληλοι, σημειώνοντας ότι αυτοί μελετήθηκαν από τους δύο ηγέτες, τον ειδικό για τον χάρτη των ΗΕ, τους ειδικούς των δύο πλευρών και του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ.

Ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε.