Τόλιος – Σταμάτης επεισόδιο δεύτερο με τίτλο: "τα έντοκα γραμμάτια"

Μια νέα σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι δηλώσεις, για άλλη μια φορά, του μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Τόλιου. Πρωταγωνιστής, από την άλλη πλευρά, και πάλι ο υπουργός Επικρατείας Γιάννης Σταμάτης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90.1 fm» και ερωτώμενος πώς η Ελλάδα θα δανειστεί με έντοκα γραμμάτια εάν έχει προηγουμένως αρνηθεί την αποπληρωμή των παλαιότερων, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν είναι έτσι. Κάθε τρίμηνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας βγάζουν αυτά τα έντοκα γραμμάτια και ανακυκλώνονται, λήγουν και ξανά-ανανεώνονται. Δεν ισχύει αυτό που λέτε. (…) Όταν μιλάμε με τους πιστωτές τους μεγάλους, αυτούς που έχουμε εκκρεμότητα, και τους πιστωτές που μιλάμε και κάνουμε διαπραγμάτευση, με τους Ευρωπαίους εταίρους κλπ εκεί είναι πολιτική διαπραγμάτευση. Πρέπει να ζυγίσουν και αυτοί τι θέλουνε, έχουνε ευθύνες που έβαλαν έναν λαό στο κόκκινο. Δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσουνε οι ξένοι, και ο ελληνικός λαός και οι καταθέτες μπορούν να τα αγοράσουν». Διευκρίνισε, πάντως με κατηγορηματικότητα, ότι απλώς έδωσε ένα παράδειγμα μιας εναλλακτικής λύσης επί του θέματος και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για λύση που θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά.

Άμεση και έντονη υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, μετά από τις νέες αυτές δηλώσεις του Γιάννη Τόλιου. Ο κ. Σταμάτης υποστήριξε ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει μόνο σε διακοπή πληρωμής τόκων, οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία! Επίσημα μας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε εσωτερικό δανεισμό, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων, ακόμη και των μικροκαταθετών, για αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου». Και ερμήνευσε τη δήλωση Τόλιου λέγοντας ότι: «Δηλαδή, κάθε δεκαπέντε μέρες θα «τραβάνε», προφανώς υποχρεωτικά, από τις καταθέσεις των Ελλήνων», εκτιμώντας ότι αυτό είναι τελικά το Plan B του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχαν αποκαλύψει και υπογραμμίζοντας ότι και μόνο η γνωστοποίηση της ύπαρξης αυτών των σχεδίων μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, γεγονός που χαρακτήρισε έκφραση μέγιστης ανευθυνότητας.

Στην νέα αυτή επίθεση Σταμάτη, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αντιδράσει με ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «φτηνή λάσπη» και προσθέτει ότι «φαίνεται πως σε αυτές τις εκλογές από τη ΝΔ δεν θα ακούσουμε καμιά αλήθεια παρά μόνο. Ψέματα».

Στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου τονίζεται ότι ο κ. Σαμαράς γνωρίζει καλά ότι οι κυβερνήσεις προβαίνουν σε έκδοση εντόκων γραμματίων, γιατί το έχει κάνει και ο ίδιος. «Το να αποκαλεί αυτήν τη συνήθη πρακτική “κατάσχεση καταθέσεων” συνιστά φτηνή λάσπη. Ας μας απαντήσουν, όμως, επιτέλους: σε τι ακριβώς έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι θα υλοποιήσει μετά τις εκλογές αν γίνει κυβέρνηση;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά και από την τελευταία εξέλιξη, επανέρχονται εκτιμήσεις αναλυτών που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβαίνει σε συνειδητή και μελετημένη σταδιακή ενίσχυση της πόλωσης προκειμένου να πάρει σαφείς αποστάσεις από την Νέα Δημοκρατία και να προβάλλει ως μια πραγματικά εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Επιπλέον, όσο πιο ισχυρή είναι η πόλωση τόσο περισσότερους ψήφους είθισται να καρπώνονται τα, συνήθως, δύο κόμματα που διεκδικούν την  εξουσία απομυζώντας όλους τους μικρότερους ενδιάμεσα.