Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΝΔ - Χειρότερη η οικονομία το '17 εκτιμούν 6 στους 10

Προβάδισμα 6,3 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής». Με την αναγωγή μάλιστα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μεγαλώνει τη διαφορά του στο 8,7%.

Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 22,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5% και το ΚΚΕ με 5,2%.

Το Ποτάμι συγκεντρώνει 1,8%, οι ΑΝΕΛ 2,2%, ωστόσο με την αναγωγή μπαίνει οριακά στη Βουλή, όπως και η Ένωση Κεντρώων, που στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 2,5%, η Λαϊκή Ενότητα 1,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% και η Πλεύση Ελευθερίας 2,2% (που όμως με την αναγωγή μπορεί να μπει στη Βουλή).

«Άλλο κόμμα» είπε το 4,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων, της λευκής ψήφου και της αποχής ανέρχεται στο 27,9%.

Το 34% όσων συμμετείχαν προκρίνει μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ ή μια Κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 23,5% προκρίνει μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή μια Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 23,5% και ο Αλέξης Τσίπρας για το 18%. Παράλληλα, το 65% εκτιμά ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα χειροτερέψει και το 14% ελπίζει ότι θα βελτιωθεί.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 21-22 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.