Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα με φόντο τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης

Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, την σύνθεση της διάσκεψης και η αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων θα βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κύπρου N. Αναστασιάδη, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ν. Χριστοδουλίδη. Το παρών στην συνάντηση θα δώσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Στόχος των συνομιλιών είναι ο πλήρης συντονισμός Λευκωσίας-Αθηνών για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από τις 9-11 Ιανουαρίου και τη διάσκεψη στις 12 του μηνός, στην οποία θα λάβει μέρος η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση την Συνθήκη του 1960.

Υπό το φως και της πρώτης συνάντησης εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας προχθές στην Άγκυρα, θα συζητηθεί η τακτική, που θα ακολουθηθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μηνύματα από την Άγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση.

Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών. Μέχρι και την 9η Ιανουαρίου, που αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη, θα γίνουν διάφορες ενέργειες με πιο σημαντική το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την σημερινή συνάντηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο Κύπριος πρόεδρος θα επιστρέψει στην Λευκωσία το απόγευμα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, εκτός από τις ηγεσίες των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο της 5ης Ιανουαρίου, προτού μεταβεί στην Ελβετία, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τον κυπριακό λαό, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προτεινόμενα για εσάς