Αλ. Φλαμπουράρης: Αν έχουμε πλεόνασμα και το 2017 θα διατεθεί πάλι στους αδύναμους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατεθεί και το 2017 στους αδύναμους εκ νέου πλεόνασμα άφησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 τονίζοντας παράλληλα ότι «πιάσαμε ένα όριο, θεωρήσαμε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι σε αυτήν τη φάση με αυτά τα λεφτά που διαθέτουμε  πρέπει να πάρουν τα χρήματα»

Σε ό,τι αφορά στο εφάπαξ επίδομα, ο υπουργός Επικαρτείας ξεκαθάρισε ότι για «σύνταξη που την δίνουμε μόνο για μία φορά, πρόκειται για υπεραπόδοση εσόδων που οι ίδιοι οι δανειστές δεν μετράνε» και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να την δώσουμε και του χρόνου, όμως δεν την θεσμοθετούμε, αυτό περιγράφει και ο κ.Τσακαλώτος. Αν μπορέσουμε θα την δώσουμε και του χρόνου αν έχουμε κάποια πλεονάσματα να τα διαθέσουμε στους αδύναμους».

Παρά το ότι, έκανε λόγο για μια «κίνηση χάρη στην οποία μπόρεσε να ανασάνει, ιδιαίτερα ο κόσμος που είναι πολύ φτωχός και υποφέρει», αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή του δεσμεύεται ότι στην περίπτωση που υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την μείωση φορολογικών βαρών και την κάλυψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και μετά από συνεννόηση με τους δανειστές.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι «η κριτική θεωρώ ότι είναι έξω από τα πολιτικά πλαίσια» και κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία που δεν ψήφισε το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους. Σε ό,τι αφορά το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τον οποίο δεσμεύεται στην επιστολή του ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι ο στόχος θα πιαστεί γιατί, αφενός θα έχουμε γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και θα βγούμε στις αγορές, με όλα αυτά να σημαίνουν ότι, «θα πέσουν χρήματα στην αγορά και θα έχουμε ανάπτυξη, έτσι θα προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα έσοδα του Δημοσίου θα πολλαπλασιαστούν» και κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι τα πράγματα σύντομα θα αλλάξουν και πιστεύω ότι ο κόσμος έχει υπομονή. Θα έρθουν καλύτερες μέρες».