Γ. Μουζάλας: Αποσυμφόρηση των νησιών από τον Απρίλιο

Από τον Απρίλιο θα αρχίσει η αποσυμφόρηση των νησιών και η απομάκρυνση των προσφύγων με βάση τα νομικά δικαιώματά τους, όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του πλάνου που προβλέπει 2.000 με 2.500 μετεγκαταστάσεις το μήνα σε χώρες της Ε.Ε.. Όπως σημειώνει, αυτό που βαραίνει την κυβέρνηση είναι η ενσωμάτωση των 20.000-25.000 προσφύγων που θα μείνουν στη χώρα μας.

Ο κ. Μουζάλας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2017 κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν θα ζει σε σκηνές, αλλά σε στεγασμένους χώρους με εξασφαλισμένη θέρμανση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τροφή. Προαναγγέλλει επίσης ότι στόχος είναι από τον Φεβρουάριο να ελαττωθούν τα συσσίτια και να καταβάλλονται μετρητά «ώστε οι φιλοξενούμενοι να μπορούν να ψωνίζουν και να μαγειρεύουν μόνοι τους σαν μια ελάχιστη απόδοση αξιοπρέπειας σε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο κ. Μουζάλας αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ δύσκολη και ότι παρατηρείται μια ποιοτική αλλαγή των εισερχόμενων, καθώς στην πλειονότητά τους φτάνουν πλέον σε αυτά οικονομικοί μετανάστες, χωρίς προοπτική για άσυλο ή για συνέχεια του ταξιδιού τους στην Δύση. Η κατάσταση, σύμφωνα τον ίδιο, γίνεται ακόμα δυσκολότερη, καθώς οι μετανάστες που έρχονται τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιούν το «τρικ» του ασύλου ώστε αρχικά να μην επιστρέψουν στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να επιθυμούν να παραμείνουν και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν διέξοδο μέσω παράνομων κυκλωμάτων να διαφύγουν προς τη Δύση.

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί «πυροδοτούν καθημερινές εντάσεις, μικροεγκληματικότητα και παραβατικότητα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα» αναφέρει ο κ. Μουζάλας και προσθέτει ότι για να ηρεμήσει η κατάσταση και σταδιακά να εξομαλυνθεί το υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία μικρών κέντρων κράτησης ατόμων με παραβατική συμπεριφορά και νέων χώρων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.