«Καταιγίδα» τροπολογιών στη Βουλή

Σειρά τροπολογιών, αρμοδιότητας πολλών υπουργείων, κατατέθηκαν στο χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφισή του. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 19 υπουργικές τροπολογίες και 19 βουλευτικές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτήρισε υπερβολική.

«Είναι μία διαδικασία που οφείλουν όλοι να αποφεύγουν», τόνισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις είναι αναγκαίες λόγω ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων και αφορούν θέματα που πρέπει να κλείσουν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. «Η Βουλή μετατρέπεται σε πλυντήριο της ανικανότητας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, με τον κ. Σταθάκη να του απαντά ότι τα στοιχεία εις βάρος των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι συντριπτικά για τροπολογίες που κατέθεταν παραμονές γιορτών.

Στις υπουργικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

-Η αναστολή μέχρι 31/12/2017 του ειδικού τέλους ταφής ύψους 35 ευρώ ανά τόνο διατεθέντων αποβλήτων των οργανισμών και επιχειρήσεων που διαθέτουν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής.

-Η επέκταση της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με παρόχους πέρα από τους μέχρι σήμερα συμβαλλόμενους και η υποχρέωση τήρησης μητρώου παρόχων, καθώς και τροποποιήσεις ως προς την εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και φυσικοθεραπείες από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.

-Τροποποιήσεις στο άρθρο που αφορά τον υπολογισμό του τιμήματος απόκτησης ανά μετοχή του 25% του μετοχικού κεφαλαίου ης ΑΔΜΗΕ ΑΕ από τη Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ενώ ορίζεται ότι ανεξάρτητος εκτιμητής θα ορίσει το τίμημα.

-Η αυτοδίκαια παράταση μέχρι 31/12/2017 των ατομικών συμβάσεων που έχουν λήξει μέχρι και 90 ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και των ΟΤΑ.

-Ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2016 αποφάσεις για αποζημιώσεις της εργασίας για το προσωπικό των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

-Η δυνατότητα πληρωμής δαπανών μισθωμάτων ή αποζημιώσεων χρήσεως ακινήτων, όπου στεγάζονται κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα έτη 2014-2016.

-Η δυνατότητα στους κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων να συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλουν μέχρι τότε στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ δεσμευτική δήλωση καταβολής του συνολικού κόστους σύνδεσης στις καθοριζόμενες δόσεις.

Επίσης, η αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης σε περίπτωση μη καταβολής των δόσεων εντός των οριζόμενων προθεσμιών καθώς και η αναστολή από 1/1/2017 και μέχρι την έκδοση υπουργικής απόφασης, υπογραφής Συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης και Σταθερής Τιμής για τους οριζόμενους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης. Ακόμη, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους για τα έτη 2015-2016 οι κάτοχοι άδειας παραγωγής σταθμών ΣΗΘΥΑ.

-Τροποποιούνται οι όροι και οι διαδικασίες για την πρόσβαση και τη χρήση των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων.

-Παρατείνεται για ακόμη δύο έτη από 1/1/2017 το ειδικό πρόγραμμα επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τους ωφελούμενους πρώην εργαζόμενους της εταιρείας «ΘΡΑΚΗ ΑΕ».

-Ορίζεται ότι το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

-Επεκτείνεται η χορήγηση άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων και σε νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας. Ομοίως επεκτείνεται και η χορήγηση άδειας εμπορίας αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων ενώ προστίθεται και νέα άδεια κατηγορίας Ε’ για νησιά του Αιγαίου, εκτός Κρήτης, Ρόδου και των νησιών του Αργοσαρωνικού. Ορίζεται ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο ποσού 200 χιλ. ευρώ για όγκο πωλήσεων μέχρι 100 χιλ. μετρικούς τόνους και καταργείται η εναλλακτική απαίτηση ασφαλιστικής κάλυψης ενώ απαιτείται εγγυητική επιστολή ύψους 500 χιλ. ευρώ για τη χορήγηση άδειας κατηγορίας Δ’ εμπορίας ασφάλτου. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής των σχετικών εγγράφων αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των αποθηκευτικών χώρων εντός της ελληνικής επικράτειας στην περίπτωση παραγωγών και εισαγωγέων αυτούσιου βιοντίζελ με εγκατεστημένες μονάδες σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Οι άδειες εμπορίας που έχουν ανανεωθεί διατηρούνται σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

-Προβλέπεται η τήρηση ξεχωριστού μητρώου και για τα νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε νομικής μορφής, των οποίων όχι μόνο ένας εταίρος αλλά και τουλάχιστον ένα μέλος ή υπάλληλος με σύμβαση απασχόλησης είναι ενεργειακός επιθεωρητής. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή νομικών προσώπων στο μητρώο υποβάλλονται εφεξής ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα που τηρείται στα αρμόδια Τμήματα Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.