Τσίπρας στους δανειστές: Ελάτε να συμφωνήσουμε - Μην ζητάτε πράγματα που δεν γίνονται

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε από το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο ορίζοντας της συμφωνίας είναι το αργότερο τα μέσα του 2018 και από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις προς τους δανειστές και μέτρα σε βάρος των Ελλήνων. Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι κανείς δεν μας κάνει χάρη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί κατά γράμμα τη συμφωνία.

«Ελάτε να συμφωνήσουμε, αλλά μην ζητάτε πράγματα που δεν γίνονται», ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα προς τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι «η κυριαρχία της χώρας θα αποκατασταθεί ακολουθώντας αυτόν τον δύσκολο οδικό χάρτη που έχουμε προσυμφωνήσει: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υλοποίηση μέτρων για το χρέος- βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων που είναι υποχρέωση των εταίρων μας και μάλιστα για μετά από το τέλος της πρώτης αξιολόγησης- ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έξοδος στις αγορές μέσα στο 2017. Από εκεί και πέρα η κυριαρχία της χώρας μας αποκαθίσταται. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν».

Όσο για τη δεύτερη αξιολόγηση, αυτή “θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις. Είμαστε κοντά στη λύση, στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά, συνομιλώ ταυτόχρονα με πολλούς στην Ευρώπη. Γνωρίζω πως η σταθερότητα, σε μια κρίσιμη στιγμή, είναι το κοινό συμφέρον και η συνισταμένη όλων των δυνάμεων, αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι».

Αναφορικά με το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μας κάνει κανείς χάρη, ούτε τη ζητάμε. Τα χρήματα βγήκαν από τους κόπους του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν μας τα χάρισε κανείς αυτά τα χρήματα, είναι του λαού. Υλοποιούμε κατά γράμμα τη συμφωνία. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας υποδείξει πώς θα διαχειριστούμε τα ποσά που πλεονάζουν είναι κόποι του λαού και για αυτό τα επιστρέφουμε στους πιο αδύνατους».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν δυνατόν πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, η άνοδός της και ο λαϊκισμός να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα. Εφόσον τηρεί δεσμεύσεις και κανόνες, δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν. Απαιτούμε όπως εφαρμόζουμε εμείς τη συμφωνία, να εφαρμοστεί και από τους εταίρους μας».

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη 13η σύνταξη που θα δοθεί εφάπαξ για το 2016: «Το καλό είναι ότι θα δοθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου σε όσους έχουν σύνταξη μέχρι 850 ευρώ. Το κακό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί. Δεν θέλει να δώσουμε τη σύνταξη, ανησυχεί μήπως αγανακτήσουν οι δανειστές», είπε ο κ. Τσίπρας. «Να τη δώσουμε ή να του κάνουμε το χατήρι;», ρώτησε απευθυνόμενος στο ακροατήριο.

Εξαπολύοντας νέες αιχμές κατά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Το παράδοξο δεν είναι ότι ανησυχεί, που το κάνει σχεδόν πάντα όταν βλέπει προοπτική εξόδου από την κρίση. Το παράδοξο είναι ότι αυτή η ανησυχία εκφράστηκε εκ των υστέρων και μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση μιας μεριάς των δανειστών. Μέχρι πρότινος έκανε κριτική ότι αυτό είναι ένα τίποτα και κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Μόλις οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών έδειξαν να φτερνίζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ κρυολόγησαν».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης, παρότι «οι καταστροφολόγοι έγραφαν το καλοκαίρι ότι δεν πάμε καλά στα έσοδα και ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους».

Όπως είπε, η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 4 μονάδες, και είναι στο 23,2%, συμπληρώνοντας ότι παραμένει εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό για μέλος της ΕΕ, αλλά- όπως είπε- δεν είναι αμελητέα η μείωσή της.

«Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος, κρατώντας σταθερές θέσεις που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και το συμφέρον του λαού. Στο πλαίσιο της υπερκάλυψης των στόχων αντί να ενεργοποιηθεί ο ”κόφτης” όπως κάποιοι παρακαλούσαν και προέβλεπαν, ενεργοποιείται ο ”δότης” και είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε μία δέσμευση ουσιαστική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων», τόνισε.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στο μακελειό που συγκλόνισε τη Γερμανία, καθώς και τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, εκφράζοντας τη στήριξή του στον γερμανικό, τον τουρκικό και τον ρωσικό λαό και όλους τους λαούς που υποφέρουν από τον πόλεμο και την τρομοκρατία.