Τσίπρας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού»

Μήνυμα για τήρηση των ευρωπαϊκών κεκτημένων όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 5ο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Όπως τόνισε, οι πιστωτές και κυρίως το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην Ελλάδα (για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις) δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πιστωτές της χώρας να έχουν στο μυαλό τους ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η σειρά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Τους αναλογεί», πρόσθεσε, «η θέσπιση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για χαμηλότερα πλεονάσματα».

Αναφορικά με τις εξαγγελθείσες κοινωνικές παροχές ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πολιτική απόφαση προκειμένου να αντισταθμιστούν οι θυσίες των συνταξιούχων. «Ενισχύσαμε τις φτωχές περιοχές με σχολεία και μειώσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους «yesmen», που υποστηρίζουν τη συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να μη γίνει η Αριστερά δραπέτης της ιστορίας»

Εξάλλου, αναφερόμενος στην Αριστερά ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι μια πολιτική «που δίνει δυνατές μάχες και δεν κάνει πίσω». «Όταν η Αριστερά δεν έχει άλλη επιλογή από το να τιμήσει τη λαϊκή εντολή, δεν αποτελεί επιλογή της να εγκαταλείψει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων. Δεν είναι επιλογή της Αριστεράς να γίνει δραπέτης της ιστορίας. Αυτή ήταν η πολύ δύσκολη επιλογή που λάβαμε το καλοκαίρι του ’15. Ο λαός μας το αναγνώρισε», συνέχισε.

Ακόμη, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας ώστε «να μπλοκάρουμε την ανάδυση των λαϊκιστικών ξενοφοβικών δυνάμεων». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, πρώτο βήμα είναι η σύσταση ενός φόρουμ.

«Η Ευρώπη δεν βρίσκεται μόνο σε ένα θεμελιώδες σταυροδρόμι, αλλά είναι έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Οι παλιές δυνάμεις του παρελθόντος διεκδικούν το παρόν και το κάνουν σε ένα έδαφος που έχει προλειανθεί από την αδυναμία του νεοφιλελευθερισμού να αντιμετωπίσει την κρίση. Η απουσία αλληλεγγύης μας οδηγεί σε μια στενά εθνικιστική λογική και αυτό δίνει δύναμη στον εθνικισμό και στον ευρωσκεπτικισμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα για αποφασιστική δράση, καθώς η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία εναλλακτικής απέναντι στον εθνικισμό και στην άκρα δεξιά.

«Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να θέσει τέρμα στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Χρειαζόμαστε συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ