Ο Τσακαλώτος απολογείται στους Γερμανούς για τη "13η σύνταξη": Συγγνώμη που δεν ενημερώσαμε

Στην παραδοχή ότι ήταν λάθος της Κυβέρνησης που δεν ενημέρωσε τους δανειστές για τις εξαγγελίες που έκανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, προχώρησε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού  «Spiegel».

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα παραπάνω σε συνάντηση που είχε το πρωί με Γερμανούς βουλευτές το Βεορλίνο, ζητώντας τους μάλιστα συγγνώμη για την παράλειψη αυτή εκ μέρους της Ελλάδας, όπως αναφέρει το περιοδικό επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, σε ρεπορτάζ με τίτλο “Η Ελλάδα παραδέχεται επικοινωνιακά λάθη”.

Τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιβεβαιώνουν στο περιοδικό αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας Υπουργός φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις αλλά παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος που δεν είχαν ενημερώσει τους πιστωτές. Συνεχίζοντας, απέδωσε το λάθος σε έλλειψη επικοινωνίας, εξηγώντας παράλληλα ότι ήταν μία απόφαση που έπρεπε να ληφθεί γρήγορα.

«Σύμφωνα με τους βουλευτές ο Τσακαλώτος απέδωσε το επικοινωνιακό λάθος στην πίεση του χρόνου. Έπρεπε να αποφασίσουν γρήγορα για τις πρόσθετες παροχές, ώστε να μπορέσουν να συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2016. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού σε μια χθεσινή του εμφάνιση. Ο Τσακαλώτος είπε ότι είναι οικονομολόγος κι όχι λογιστής. “Ανακαλύπτω όμως ότι η λογιστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Spiegel».

Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών

Λίγη ώρα μετά από τη δημοσίευση του Spiegel, κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν τις παραπάνω πληροφορίες, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν παραδέχθηκε κανένα “επικοινωνιακό λάθος”.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι ο Υπουργός σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία.

Έτσι:

– Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους θα αυξανόταν αυτόματα ο ΦΠΑ.

– Αντίστοιχα απαραίτητη ήταν και η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει. Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία.