Τσίπρας: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις - Μέρκελ: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ

«Δεν είναι εδώ ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις. Διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και το Eurogroup», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο. Θα μιλήσουμε για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση, δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε πως «οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες αλλά είναι έντιμες». Στις δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το γεύμα εργασίας η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα ήδη από χθες για τα διάφορα γεγονότα που μας συνδέουν και απαιτούν να εργαστούμε από κοινού.

“Έχουμε στενές και καλές σχέσεις και χαιρόμαστε που οι δύο ΥΠΕΞ έχουν συμφωνήσει το σχέδιο δράσης με κινήσεις σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ αυτών, η έρευνα και ανάπτυξη και η τοπική αυτοδιοίκηση”, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα μιλήσουμε για το προσφυγικό, όπου έχουμε κοινούς στόχους και η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα.

Αναφερόμενη για το προσφυγικό η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι “πριν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έφτασαν τεράστιοι όγκοι προσφύγων” και ξεκαθάρισε ότι “η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνη της να σηκώνει το βάρος του προφυγικού”. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όσο γρήγορα θα θέλαμε.

«Μεγάλης σημασίας το Κυπριακό», τόνισε η κ. Μέρκελ και αποκάλεσε τον πρωθυπουργό με το μικρό του όνομα.

Τσίπρας: Οι σχέσεις μας διακρίνονται από την ευθύτητά τους

Στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις. Πράγματι οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητά τους, απάντησε ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε ότι οι προβλέψεις είναι εξαιρετικές για τον επόμενο χρόνο σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη.

“Οραμά μας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, “είναι να μην αφορά αυτή η ανάπτυξη στατιστικές. Πρέπει να ανακουφίσει τους πολίτες που έκαναν μεγάλες θυσίες στο όνομα και της Ευρώπης” και πρόσθεσε ότι «το σχέδιο προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις, ώστε να μην ξανακυλήσει η χώρα στην αβεβαιότητα και να σταλθεί σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα». Να φανεί ότι η Ελλάδα έγινε από μέρος της κρίσης, μέρος της λύσης και στην οικονομία και τη γεωπολιτική. Ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντικές προκλήσεις σε ασφάλεια, οικονομία και μετανάστευση και σημείωσε ότι είναι περίοδος που απαιτεί ένα όραμα για το μέλλον, αλλά παράλληλα διαρκή προσπάθεια και αλληλοεκτίμηση.

“Χρειάζεται προσπάθεια για να γίνουν βήματα που θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή. Πρέπει να απεμπλακούμε από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Κοινή μας σταθερά είναι η δημοκρατία και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι κοινή απειλή η ραγδαία άνοδος του ρατσισμού στην Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς, τόνισε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Η σημερινή περίοδος μας δοκιμάζει γιατί εχουμε προκλήσεις στην οικονομία και στην μετανάστευση. Απαιτεί γενναίες αποφάσεις, καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοκεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Παρά τις δυσκολίες να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα. Να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις σφυρηλατώντας το όραμα για την Ευρώπη. Κοινή μας επιδίωξη μια σταθερή Ευρώπη με ειρήνη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Κοινή μας απειλή οι ακραίες ακροδεξιές ρατσιστικές φωνές στην Ευρώπη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη οικονομία».

Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό

«Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, προσέθεσε.

Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια.

Στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση.

Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα ενημερώσω την καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

Και συμπλήρωσε: «Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους. Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά και σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική σταθερότητα».