Spiegel: Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε

Με το «ελληνικό δράμα που απειλεί να κλιμακωθεί ξανά» ασχολείται η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel το οποίο με άρθρο του που φέρει τον τίτλο «Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε», περιγράφει τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ Αθήνας – δανειστών, μετά από το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορά γίνεται αρχικά στο ταξίδι των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου, στο Βερολίνο, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκλήθη να δικαιολογήσει τις εξαγγελίες Τσίπρα για το έκτακτο επίδομα προς τους συνταξιούχους και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Επικαλούμενο τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν διατρέχουν κίνδυνο», συνεχίζει το άρθρο, στο οποίο παρατίθενται οι παρατηρήσεις του σχετικά με το ΔΝΤ. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ παρουσιαζόταν ως ”λιοντάρι”, όμως, αποδείχθηκε ”γατάκι”», προσθέτοντας πως δεν άσκησε πραγματική πίεση στο Eurogroup. «Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με τους δανειστές», σημειώνει το δημοσίευμα.

Σκιαγραφώντας την νέα τακτική που ακολουθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η οποία τον οδηγεί σε ρήξη με τους δανειστές για ακόμα μία φορά, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό: «Φαίνεται πως ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε. Ο χαρισματικός ρήτορας, που καλλιεργεί την πολεμική διάθεση. ‘Κανείς δεν θα ζητήσει άδεια για να δώσει χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη’, είπε. Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η Ελλάδα ‘θυσιάστηκε στο όνομα της Ευρώπης’, γράφει το Spiegel και προσθέτει: ‘Ο Τσίπρας είχε τόση αυτοπεποίθηση την άνοιξη του 2015. Εκείνη την εποχή, πυροδότησε μια μάχη εξουσίας, η οποία κατέληξε με την Ελλάδα να χρεοκοπεί. Από τότε ο Πρωθυπουργός ήταν αιχμάλωτος των απαιτήσεων της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, που η Ελλάδα έπρεπε να συμφωνήσει για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά ο ρόλος του πιστού μεταρρυθμιστή των δανειστών κούρασε τον Τσίπρα. Ήταν συχνά κυκλοθυμικός, πικραμένος και ανυπόμονος».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέστρεψε στο ρόλο του επαναστάτη και ενεργεί ελεύθερα. «Κατά την γνώμη του, μπορεί μόνο να κερδίσει», σημειώνει σχετικά και αναφέρει τα πιθανά σενάρια:

«Οι πιστωτές να δώσουν τις ευχές τους και να αποδεχθούν ηπιότερα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα αυξήσει την δημοτικότητά του και θα αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής του. Αν οι δανειστές δεν ”παίξουν”, ο Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές – παρότι ο Τσακαλώτος το αρνήθηκε στο Βερολίνο. Αντί να είναι διστακτικός, θα γίνει ένας σεβαστός αντίπαλος των πιστωτών».