Με 196 "ναι" ψηφίστηκε το έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Ψηφίστηκε το έκτακτο επίδομα που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας για τους χαμηλοσυνταξιούχους με 196 “ναι” και 61 “παρών”. Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:40 το απόγευμα της Πέμπτης.

Κατά τη διαδικασία, υπέρ ψήφισαν 196 βουλευτές από τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ. Θετικά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος και Δημήτρης Καρράς.

Η ΝΔ δήλωσε «παρών» ενώ από την ψηφοφορία απείχαν το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 14 βουλευτές από τη ΝΔ (ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής), ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (λόγω ασθένειας), η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ (βρίσκεται στις Βρυξέλλες), 5 βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, 3 από το ΚΚΕ, 8 από το Ποτάμι, 8 από την Ένωση Κεντρώων και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Επεισόδια στη Βουλή

Νωρίτερα, η συζήτηση εξελίχθηκε με σφοδρή αντιπαράθεση των κομμάτων, κατά την οποία δεν αποφεύχθησαν βαρείς και ακραίοι χαρακτηρισμοί, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα έκτακτα μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης από την Τετάρτη εξαπέλυσε Δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «ανήθικο και επικίνδυνο» και κατηγορώντας τον ότι «για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια» και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα επιλέξει «παρών» κατά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το βοήθημα προς τους συνταξιούχους.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Πειραιώς, σε ανοικτή γραμμή με τον ευρισκόμενο στη βελγική πρωτεύουσα Πρόεδρο της Ν.Δ., προκειμένου να διαμορφωθεί η στάση του κόμματος έναντι του διλήμματος Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών», ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να μην ψάχνει να βρει συνενόχους σε αυτή την τυφλή πορεία».

«Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος. Ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες» αναφέρει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συνεχίζει:

«Επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους εταίρους μας».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ακόμη ότι «η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο». Όπως επισημαίνει, «αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό.

«Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας», καταλήγει.

Αναφερόμενοι στην απόφαση του κόμματος για τη στάση που θα τηρήσει στην ονομαστική ψηφοφορία, κοινοβουλευτικοί κύκλοι της Ν.Δ. σημείωναν ότι «είναι μία απόφαση υπεύθυνη και σοβαρή μετά από πολλή σκέψη πάντα στηριζόμενη στη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. που δείχνει ότι η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει κινούμενη στην στρατηγική της ‘συμφωνίας αλήθειας’ με τους πολίτες».

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι «στους τυχοδιωκτισμούς και στην ανικανότητα του Αλ. Τσίπρα που εγκλωβίζουν την χώρα σε αδιέξοδα η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να είναι συμμέτοχη».

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Την ίδια στιγμή, περιβάλλον μετωπικής σύγκρουσης με έντονο προεκλογικό άρωμα διαμορφώθηκε «με το καλημέρα» σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας που προγραμματίζεται για αργότερα το μεσημέρι με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, επί της τροπολογίας για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής σε συνταξιούχους, στο πλαίσιο του πρόσφατου πρωθυπουργικού διαγγέλματος.

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Εσωτερικών Π.Σκουρλέτη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις εκτιμήσεις πολιτικών και κοινοβουλευτικών κύκλων, ότι η επιλογή της δικομματικής κυβέρνησης για ονομαστική ψηφοφορία έχει κυρίως εσωτερικούς αποδέκτες – την αξιωματική αντιπολίτευση- επιτέθηκε στην ΝΔ με σφοδρότητα: Έχετε την ευκαιρία να ξεπλύνετε ένα μέρος των ευθυνών σας και να συμπαραταχθείτε με το εθνικά αυτονόητο», είπε ο κ. Σκουρλέτης, καλώντας την ΝΔ να υπερψηφίσει την τροπολογία, ενώ παράλληλα διατήρησε ανοικτό το μέτωπο και με τον υπουργό Οικονομικών: «Την ώρα που έχουμε πισώπλατες μαχαιριές εκ μέρους συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κύκλων, του κ. Σόιμπλε, εσείς έχετε μια αμήχανη στάση. Μπορώ να την εξηγήσω επειδή έχετε ιδεολογική και πολιτική συγγένεια με τον κ. Σόιμπλε», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Μέρισμα στους φτωχούς δίνεις όταν έχεις πραγματικό πλεόνασμα από παραγωγή πλούτου. Εσείς πήρατε από συντάξεις πολύ περισσότερα για να τα δώσετε στον ΕΟΠΠΥ, αλλά δεν τα δώσατε. Και σήμερα επιστρέφετε μικρό μέρος στους συνταξιούχους. Αυτό λέγεται πολιτικό τρυκ, για να χρησιμοποιήσω την πιο ήπια έκφραση», απάντησε αμέσως ο εισηγητής της ΝΔ Μαρ. Σαλμάς.

«Ναι» με κριτική από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την απόφαση να υπερψηφίσει την τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα αποφάσισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταγγέλλοντας, ωστόσο, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για διχαστική στάση και τυχοδιωκτισμό.

«Δεν θα φοβηθούμε ούτε τον Σόιμπλε, ούτε τον Τσίπρα» δήλωσε η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φορτώνει στην πλάτη τον συνταξιούχων την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν ταυτιζόμαστε μαζί τους, να φύγουν τώρα», ενώ ερωτηθείσα για τη στάση του κόμματός της στην περίπτωση της ονομαστικής ψηφοφορίας διευκρίνισε ότι «εμείς δεν θα κάνουμε κωλοτούμπα, εάν θέλει ονομαστική να το ψηφίσουμε και να φύγει».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε ότι «Τσίπρας και Σόιμπλε είναι τα αδελφάκια που υπονομεύουν την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού αποφάσισε ομόφωνα να απέχει της ψηφοφορίας.

«Βεβαίως εμείς θα την ψηφίσουμε την ρύθμιση γιατί έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι από αυτή την ενίσχυση», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, λέγοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Υπέρ της τροπολογίας τάσσεται, παρά την έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, και η Χρυσή Αυγή – όπως τουλάχιστον προκύπτει από έμμεσες αναφορές βουλευτών της.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια εξελίσσεται με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν πυρά, με επίκεντρο και τις μη θετικές για την αξιολόγηση εξελίξεις. Στελέχη της Ένωσης Κεντρώων ανεπισήμως δήλωναν: Δεν θα ψηφίσουμε «ναι» χωρίς να διευκρινίζουν εάν θα ψηφίσουν «παρών» ή θα απέχουν.