"Τορπίλη" ΜΝΙ: "Πραξικόπημα" Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε - Αγνόησαν Eurogroup και Κομισιόν

Άγνοια είχε το Eurogroup για το “πάγωμα” των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έπειτα από τις εξαγγελίες Τσίπρα. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ευρωπαϊκή πηγή στο γερμανικό πρακτορείο MNI, σύμφωνα με την οποία, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε πήραν αυτή την απόφαση χωρίς να ενημερώσουν το Eurogoup!

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι οι θεσμοί θεωρούν ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα είναι ασύμβατες με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «βιαστική» και «ανακριβή, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν ήταν ενήμεροι για την πρωτοβουλία του.

Η διαφοροποίηση της Κομισιόν από την δήλωση Ντάισελμπλουμ νωρίτερα σήμερα επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ. Ο Επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, «φωτογράφησε» τη Γερμανία ως τη μόνη χώρα που διατύπωσε αντιρρήσεις στην ανακοίνωση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, η Κομισιόν εάν ήταν ενήμερη για τις εξαγγελίες Τσίπρα, δεν θα εξέφρασε καμία ένσταση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη στήριξη των κκ. Μοσκοβισί, Ολάντ και Σαπέν στην πολιτική αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ουσιαστικά επανέλαβε την άποψη του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προβαίνοντας σε μια μορφή “πραξικοπήματος.

Οι εξελίξεις αυτές ερμηνεύονται από τους αναλυτές ως ένας ευρωπαϊκός “διχασμός” ανάμεσα στην Κομισιόν και το Eurogroup, ο οποίος δεν αποκλείεται να ευνοήσει την ελληνική κυβέρνηση. Πριν από λίγο άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη των θέσεών της από τους Σοσιαλιστές. Εκτός από τον  Μοσκοβισί, οι κκ. Μάρτιν Σουλτς, Τζιάνι ΠιτέλλαΠάολο Τζεντιλόνι κ.ά παρείχαν στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Πριν από λίγο, μάλιστα,  η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών με τη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς και της Ευρωομάδας των Πρασίνων ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Μένει να αποδειχτεί αν αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή κλίματος θα “εξαργυρωθεί” με κάποιο τρόπο από την ελληνική πλευρά.